Туристите сами са предизвикали лавината, като са минали оттам, защото

...
Туристите сами са предизвикали лавината, като са минали оттам, защото
Коментари Харесай

След инцидента на Боровец: Туристите сами са предизвикали лавината

Туристите сами са провокирали лавината , като са минали оттова, тъй като снегът не е бил постоянен. Това съобщи началникът на Планинската избавителна работа в Боровец Ангел Керкелев пред Българска телеграфна агенция. По-рано в понеделник екскурзиант беше покрит и почина при паднала лавина в Боровец. Двама негови другари се съумяха сами да излязат от преспите.

Керкелев уточни, че съгласно него затрупаният е бил на дълбочина към 1,60 сантиметра . Туристите са създали неточност, като са минали по тази писта, където не е позволено , уточни той. Той е открит в региона на " Маркуджик 3 ", която не е отворена за скиори .

" Нямаше апарат за разкриване след лавина, което много ни затрудни. Другите двама затрупани са съумели да се освободят и даже се включиха в издирването ", обясниха на брифинг от ППС.

Пуснати са четири кучета, само че лавината е била доста огромна и затрупаният е бил на огромна дълбочина, което е затруднило откриването му.

Лавината е била с размери към 150 метра " език " и близо 30 метра широчина. " Това е скат с южно ревю. Вчера и през днешния ден имаше ветрове, които са го напълнили със сняг и всичките улеи там, които са доста лавиноопасни ", сподели Керкелев.

Спасителите и доброволците са били към 25 души, като в интервенцията са взели участие и четири кучета. Туристът е открит благодарение на уред RECCO, който работи чрез радиовълни.

Рискът от лавини през последните дни се е нараснал поради мощния вятър и позитивните температури , предизвестиха от ПСС.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР