Туристите сами са предизвикали лавината, като са минали оттам, снегът

...
Туристите сами са предизвикали лавината, като са минали оттам, снегът
Коментари Харесай

Затрупаните в Боровец туристи са предизвикали лавината

Туристите сами са провокирали лавината, като са минали оттова, снегът не е бил постоянен, сподели пред Българска телеграфна агенция началникът на Планинската избавителна работа в Боровец Ангел Керкелев, откакто екскурзиант беше покрит и почина при паднала лавина в Боровец.

Керкелев уточни, че затрупаният е бил на дълбочина към 1,60 сантиметра. Туристите са създали неточност, като са минали по тази писта, където не е позволено, уточни той.

По думите му сигналът за трима затрупани от лавина е подаден в 14:10 часа. Двама от тях са съумели сами да излязат от снега.

Той уточни, че към момента няма информация за персоналните данни на умрелия.

Ангел Керкелев сподели, че спасителите и доброволците са били към 25 души, като в интервенцията са взели участие и четири кучета. Туристът е открит благодарение на уред RECCO. Затрупаният е открит към 19:30 часа. Керкелев добави, че другите двама туристи са добре.

Оказва се, че умрелия скиор е бил без апарат против лавини.

Свидетел на случай в Боровец става скиорът Стефан Христов. Той описа пред бТВ, че в региона няма табели и няма заграждения.

„ Първо се спуснаха верижно, за да се снимат. Бяха доста близо един до различен, а това не се прави “, разяснява той.

По думите му повода да загине скиорът, а не сноубордистите не са ските, тъй като те се смъкват по-лесно.

„ Скиорът е бил на по-неподходящо място. Бордистите са били в ниската част на лавината и са били „ изплюти “ от лавината “, разяснява скиорът.

Лавинната заплаха остава висока във високите елементи на планините. Има нова снежна завивка от близо 60 сантиметра, което в комбиниране с вятъра и по-високите температури основава действителна заплаха от лавини.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР