Туристите, посетили София през първото полугодие на 2023 г., бележат

...
Туристите, посетили София през първото полугодие на 2023 г., бележат
Коментари Харесай

Туристите в София бележат ръст

Туристите, посетили София през първото полугодие на 2023 година, бележат растеж от 31% по отношение на същия интервал на 2022 година, оповестява заместник-кметът на направление „ Европейски политики, интернационална активност и туризъм “ Ирина Савина, представена от пресцентъра на Столичната община (СО).

Според настоящите данни на единната система за туристическа информация (ЕСТИ) 46% е растежът на задграничните туристи и 8% на българските туристи, посетили София през първото полугодие на 2023 година, по отношение на същия интервал на 2022 година.

Тенденцията броят на задграничните туристи да надвишава този на българските се резервира и през тази година.

Ръстът на осъществените нощувки е 31% по отношение на миналата година, като при задграничните туристи е 44%, а при българските - 12%.

Инвестициите, които екипът на кмета Йорданка Фандъкова осъществя в откриване на културно-историческото завещание на София и поддръжката за актуалното изкуство и софийските фестивали, водят до привличане на нови туристи и удължение на престоя им в столицата, отбелязва Ирина Савина. 

Тя напомня, че през първото полугодие на тази година стартира самодейността „ Опознай София “. Тя е насочена към деца в подготвителна група и начален учебен стадий (1-4 клас). Целта ѝ е да се срещнат децата посредством приспособени беседи и визити с главните туристически забележителности на града. В първото ѝ издание се включиха над 500 възпитаници от разнообразни учебни заведения. „ Опознай София “ продължава през септември, като в опознавателните обиколки ще бъдат включени нови туристически обекти.

За първото четиримесечие на тази година София е посетена от над 250 хиляди туристи, заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова през май.

През предходната година столицата означи растеж на туристите от 77% за първото полугодие на 2022 година по отношение на същия интервал на 2021 година. 139% беше растежът на задграничните и 37% на българските туристи, посетили столицата през първите шест месеца на 2022 година, по отношение на първото полугодие на миналата година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР