Туристите от балканските страни и особено от България са се

...
Туристите от балканските страни и особено от България са се
Коментари Харесай

Бум на българските туристи в Истанбул за Великден

Туристите от балканските страни и изключително от България са се възползвали от четиридневните почивни дни за Великден, с цел да посетят Истанбул , отбелязва турското издание Daily Sabah.
Българската черква „ Св. Стефан ", позната още като Желязната черква, възобновена и благодарение на общината в Истанбул, е измежду главната причина за нарастването на притока на туристи, довел до запълването на 100% от потенциала за настаняване в хотелите в кварталите „ Султан Ахмед “ и „ Лалели “.
По данни на локалните медии българите, които са почнали да идват с рейсове в Истанбул още на Велики четвъртък, са посетили исторически забележителности в града като дворците Топкапъи Долмабахче и музея „ Света София “. Гостите от България са показали огромен интерес и към комерсиалните центрове в града и са зарадвали огромна част от търговците в Истанбул, закупувайки облекла, парфюми, обичайни сладки изкушения като саралия и натурален сапун. Голяма част от тях са посетили и Емирган Парк, с цел да се насладят на емблематичния Фестивал на лалетата.
Представителите на туристическия отрасъл са безапелационни, че хотелите в района са били на 100% цялостни, като прибавиха, че коефициентът на претовареност в хотелите е повишен от 48,2% на 65,1% спрямо предходната година. Очакванията са, че тази наклонност ще продължи. Ердинч Каракуш, чиновник в хотел в „ Лалели “, съобщи, че оборудването за настаняване разполага със 65 стаи, а в идващите седмици по-голямата част от тях са непокътнати от туристи от България.
Васил Лязе, член на управителния съвет на " Фондацията на Православната черква на българската Екзархия ", означи, че по Великден Желязната черква, открита още веднъж за гости през януари тази година, е била прегледана от над 50 000 туристи. Около 20 000 от тях са чужденци, най-вече българи, съобщи Фокус.
Българската черква „ Св. Стефан " се трансформира във все по-популярна дестинация както за българите, по този начин и за формалните делегации, идващи в Истанбул. Отбелязва се, че минимум 10-15 туристически организации провеждат културни обиколки в църквата с лидер.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР