Туристите, които се надяват да посетят Eрусалим или Тел Авив ...

Туристите, които се надяват да посетят Eрусалим или Тел Авив

За Рождество ще може да се отиде до Израел? Прочетете дребния шрифт

Туристите, които се надяват да посетят Eрусалим или Тел Авив след известието на Израел предходната седмица, че ще отвори порти за някои имунизирани задгранични пасажери, би трябвало да прочетат дребния шрифт, преди да създадат резервация, споделят локалните хотелиери, представени от " Ройтерс ".

Новите разпоредби, които би трябвало да влязат в действие на 1 ноември-тъкмо при започване на коледния сезон-разрешават на самостоятелни екскурзианти, които са получили бустерни ваксини против Коронавирус-19, да влязат. Но не и в случай че са минали повече от шест месеца от финалната им доза, с някои изключения.

Това охлади вълнението измежду хотелиерите, надяващи се на прочуто усъвършенстване към 20 месеца, откакто Израел не разреши влизането на множеството чужденци за да спре разпространяването на ковид.

" Колко екскурзианти по света в действителност са получили бустери или не са пътували през този шестмесечен срок след втората си доза ", пита изпълнителният шеф на Израелската хотелска асоциация Яел Даниели. " Дори и двамата родители в едно семейство да са имунизирани, децата им под 12 години не са, тъй че в всеобщия случай не могат да дойдат в Израел. "

Израел оферира трети дози от Pfizer-BioNTech на всички поданици над 12 години. Други страни, в това число Съединените щати, са почнали да ползват бустерни ваксини, само че в доста случаи единствено на стари хора или такива със съпътстващи медицински положения.

Това значи, че доста евентуални пасажери към Светите земи, чиято финална доза е била преди 1 май, не могат да влязат в Израел.

Собствениците на хотели в Ерусалим, Тел Авив, Назарет и Витлеем на окупирания Западен бряг споделят, че към момента не са забелязали някакво огромно нарастване на резервациите. Правилата за влизане важат и за гости, които желаят да посетят Западния бряг, защото Израел управлява всички гранични пунктове. Туристите, които влизат в Израел, нормално могат да пътуват до Витлеем и други палестински градове.

" Започваме със страхотна първа крачка, само че не чакам огромни смени при идващите до следващата година ", сподели Джоуи Канавати, управител на хотел " Александър " във Витлеем. " В момента елементарно желаеме да спрем загубите, да спрем да ровим все по-дълбоо в спестяванията си. "

Туризмът рухна с над 80% през 2020 година от рекордния връх от 4.55 милиона гости през 2019 година, което допринесе със 7.2 милиарда $ за стопанската система на Израел и даде подтик на подвластния от туризма Витлеем.

Новите разпоредби, които чакат ратификация, включват някои изключения.

Влизане ще бъде разрешено на пътуващи, в това число деца, които са се възстановили от Коронавирус-19 през финалните шест месеца. Всеки, който се възвърне по-рано, също ще бъде позволен, в случай че е получил най-малко една доза ваксина, утвърдена от Световната здравна организация.

През финалните месеци Израел разреши малки формации имунизирани екскурзианти. Новите разпоредби освобождават такива формации от условието за шест месеца, стига членовете да създадат PCR или антигенни проби на всеки 72 часа през първите две седмици от престоя си.

Даниели приканва държавното управление да ползва сходни разпоредби и към самостоятелните екскурзианти. " Ние елементарно желаеме да улесним екскурзиантите, тъй че те да се връщат. Не можем да кажем какъв брой ще могат да дойдат с тези разпоредби. "

Източник: dnevnik.bg