Туристите и събирачите на гъби и билки да не прибират

...
Туристите и събирачите на гъби и билки да не прибират
Коментари Харесай

Ловни специалисти: Не прибирайте здрави новородени сърни и кошути 

Туристите и събирачите на гъби и билки да не прибират дребни сърни и кошути, мислейки си, че са изоставени от майките си, предизвестяват ловни експерти на Североизточното държавно дружество /СИДП/, представени от пресцентъра му. От там прецизираха за Българска телеграфна агенция, че предходната година е имало такива случаи, а в този момент е интервал в който се раждат животни от тези типове.

Кошутите и сърните скриват новородените при заплаха или когато се хранят. Майката постоянно е в близост, даже и да не я виждаме. Малките стоят неподвижно не тъй като са заболели и изоставени, а тъй като това е инстинктивната им реакция, натурален предпазен механизъм при заплаха и хищници, както и при появяването на хора наоколо, означават от пресцентъра на СИДП.

Експертите на предприятието предизвестяват, че новородените не би трябвало да се пипат и да се местят. Хората могат да ги снимат, само че би трябвало бързо да се отдалечат, с цел да не стресират в допълнение дребните и майките. Единственият случай, в който е възможно да бъде прибрано малко животинче е когато то е ранено и в действителност се нуждае от грижа и здравна помощ, допълват от пресцентъра на СИДП.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР