Туристическият сезон във Варна върви добре. Ръстът за първото полугодие

...
Туристическият сезон във Варна върви добре. Ръстът за първото полугодие
Коментари Харесай

Иван Портних: Развитието на Варна в последните години е видимо

Туристическият сезон във Варна върви добре. Ръстът за първото полугодие е 14%, сподели в предаването „ Тази събота” по bTV кметът на морската столица Иван Портних.

„ Новото това лято са нискотарифните самолетни компании. Това е сериозна причина за повече туристи и най-много за превръщането на Варна в дестинация за четири сезона”, добави той.

Във Варна и целия район морските води са чисти, увери кметът.

По думите му развиването на Варна в последните години е очевидно.

„ Демонстрирахме ускорено движение на развиване на града, което беше спряло. Успяхме за малко време – в първите 2 г.на частичния ми мандат, да реанимираме всички на процедура изгубени до тогава проекти”, означи Портних.

Тази година Варна е Европейска младежка столица. Тя беше определена за европейска младежка столица преди две години. Подборът на плановете обаче стартира едвам тази пролет. Досега са утвърдени близо 100 хрумвания.

„ Нека да не смесваме водата с олиото, тъй като не всичко е ваучър и празненства навън, на плажа”, разяснява Биляна Раева, ръководител на УС на съдружие „ Варна – европейска младежка столица”.

Затова и огромна част от деянията в действителност са семинари в затворени пространства без всеобщо присъединяване. Реклами из града и календар със събитията на обществени места няма.

„ Не се оправдаха упованията Варна да се осъществя пълноценно като младежка столица, най към този момент заради това, че прекомерно малко са събитията, които получават публичност”, посочи композиторът и основател на „ Откритие” Доно Цветков.

„ Събитията около Европейската младежка столица са натоварени с доста пищност и съвсем нулево съдържание”, счита пък Костадинов Костадинов от коисия „ Младежки действия и спорт” в Общинския съвет.

За гласност създателите на плановете също разчитат най-вече на личните си контакти.

Николай е диджей и в ежедневния си контакт с младежите рядко вижда запленени от концепциите на младежката столица. „ За страдание, не се усеща доста като младежка столица заради неналичието на реклама, заради неналичието на разнообразни и задоволително събития, свързани с младите”, счита той.

Мотото на столицата е InnoWave – новаторска вълна. Общинският бюджет я финансира с 900 хиляди лева Прави усещане, че средства и логото " европейска младежка столица " получават редица немладежки и годишни фестивали.

Културните дейци във Варна недоволстват, че средствата от общинския фонд „ Култура” отиват в младежката столица за сметка на останалите събития. В същото време джаги навън получават близо 12 хиляди лв..

Една от концепциите на Столицата е част от остарелия център да се обособи като цветен квартал „ Таляна” – кондензиран са архитектура, нематериалност и прояви.

Всъщност забележимите знаци на Таляна сега са тези арт съоръжения по дърветата. Те са част от план, оценен за 15 хиляди лева Друга отличителна линия са плакати със фотоси и стихотворения, окачени на изоставени здания.

Очакват се нови 10 съоръжения, в основаването на които могат да вземат участие всички искащи.

Дали Варна ще заживее в ритъма на младостта, с улично изкуство, повече спорт и литература, паралелно с новаторските талази – ще забележим в оставащите месеци.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР