Туристическият сезон е по-успешен от миналата година, но има един

...
Туристическият сезон е по-успешен от миналата година, но има един
Коментари Харесай

Бившият министър на туризма Илин Димитров: Има 4% ръст на туристите, но и 8% по-малко нощувки

" Туристическият сезон е по-успешен от предходната година, само че има един дисбаланс, който демонстрира, че макар покачвания броя на туристи, имаме по-малко броя нощувки. Има растеж на туристите с 4% през юни и юли, само че и 8% спад на нощувките ", сподели пред някогашният министър на туризма Илин Димитров.

По думите му до края на юли са регистрирани 2,3 млн. души. туристически регистрации през 2019 година година.

" За 2023 са 2,4 млн. туристи. Това е растеж с 4%. Същевременно имаме 8% по-малко нощувки - сезонът е съкратен. Престоят на тези туристи е бил по-кратък. Когато престоят е по-кратък, не е толкоз рентабилен за хотела, тъй като разноските по почивката на човек, който стои по-кратко време, са по-големи. Това не е добре за бранша. Българските туристи са малко над 1 милион, следват румънските към 400 хиляди и полските. Имаме спад единствено на немски, английски и на израелски туристи ", разяснява той.

Според него е имало агитация по отношение на проблема със замърсяването на Черно море.

" Имаше доста запитвания дали водата е чиста. Или посланията на властта не са били безапелационни, или отрицателната акция е била доста мощна. Най-вероятно истината е някъде по средата. Сезонът не е завършил, туризмът ще се възроди. Другото, което е доста значимо, е кадровият проблем, който имаме. Защото ние нямаме служащи и от това зависи какъв сезон ще имаме ", сподели още екс министър.

Според него ще има леко повишаване на зимните туристически пакети. " Очакваме да се равнява на инфлацията, която е към 10%, и с толкоз да нарастнат пакетите ", уточни Димитров. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР