Туристическият сезон е към своя край, но периодът за улов

...
Туристическият сезон е към своя край, но периодът за улов
Коментари Харесай

Рибарите са притеснени

Туристическият сезон е към своя край, само че интервалът за улов на риба занапред следва. По това време от годината се чака в акваторията на Черно море да навлязат някои от мигриращите риби.

Георги Димов-Чикагото е дълготраен риболовец. Казва, че тази година е по-слаба за риболовците заради няколко аргументи. Една от тях е смяната на миграционните пътища на рибата в Черно море.

" Имаше преди десетина дни паламуд. Другата риба, която желаеме да хващаме, е леферът, който към този момент се появява в единични екземпляри. Може да се каже, че рибата понижа. Още водата е 20-21 градуса и огромна част от пасажите към този момент са отишли към Босфора и Дарданели и там местата са по-тесни, рибата е съсредоточена и съседите риболовци от Турция хващат огромни количества “, споделя той пред bTV.

Семейство Николови всяка заран хвърлят въдици, с цел да си обезпечат прехраната.

" Хващаме зарган малко, удовлетворени сме. Миналата година повече бяха и сафрид хващахме, естествен, не граца, само че всяка година е друго. Сега е междинна работа, несъмнено тъй като беше топло лято и в този момент водата е доста топла “, счита Людмила Николова.

По морето целогодишно рибата остава една от желаните храни. На най-големия рибен пазар в Бургас има обилие от типове. Търговци изясняват, че макар по-малките количества улов цените са същите като предходната година.

" Съвсем естествени цени - паламуд 8 лева, зарган – 13 до 15 лв. също, тъй като няма количества, меджид 6-7 лв., попче 6-7 лв., сафридът също е на 6-7 лв., паламудът е на доста добра цена, рибите са към този момент килограмови. По това време да се запасят, да имат за зимата за сушене “, споделя Надя Келер.  

Според клиентите цените на морските риби са повече от допустими.

" Хубави са цените, знаеш ли, в случай че отидеш да хванеш риба, какъв брой пари даваш. Не са скъпи, 14 лв. по какъв начин ще е скъпо. Зарганчето си го пържим лекичко, доста хубаво става “, споделя Димитър.

" Купих меджид, споделиха че е хубава риба. Нормални цени, 7 лв., то е без пари “, счита Маргарита.

Най-високи остават цените на лефера 35 лв. за кг и на морската лястовица, която се продава на 20 лв. кг и се среща рядко.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР