Туристическият бранш с настояване към властта за запазване на мярката

...
Туристическият бранш с настояване към властта за запазване на мярката
Коментари Харесай

Туризмът с настояване към властта за запазване на мярката 60/40 и след 1 юли

Туристическият отрасъл с гледище към властта за опазване на мярката 60/40 и след 1 юли. Те изпратиха отворено писмо с позицията си до министър председателят Кирил Петков, министрите на финансите и туризма – Василев и Проданов, както и до ръководителят на Комисията по районна политика Настимир Ананиев. Ето какво пишат те:

ОТВОРЕНО ПИСМО

КОНФЕДЕРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ТУРИСТИЧЕСКИ БИЗНЕС

С актуалното отворено писмо бихме желали да изкажем своята позиция и кардинално противоречие с тиражираното през последните седмици в медиите поръчки от държавното управление, че поддръжката, която бизнесът получава по реда на Постановление на Министерски съвет № 151 / 03.07.2020 година, изменено последно с Постановление на Министерски съвет № 482 / 30.12.2021 година, ще бъде изменено още един път с ново Постановление на Министерски съвет до 01.07.2022 година, като поръчките, които се тиражират са, че държавното управление е взело решение да не бъде продължавана така наречен мярка 60/40 след 1 юли. Тези изказвания без да се вземат поради голям брой фактори и без нужните диалози, в това число и с нашия отрасъл, намираме за неуместни и прибързани, за което имаме следните съображения:

На първо място, Ви молим да имате поради, че браншове Ресторантьорство, Хотелиерство, Туроператорска и туристическа агентска активност бяха най-засегнати в продължение на две години от противоепидемичните ограничения, като до последно до отпадане на рестриктивните мерки на 01.04.2022 година нашият отрасъл беше подложен на извънреден напън от въведените от страната ограничения, които засегнаха изключително тежко нощните клубове. Следва да се има поради, че имаше интервал от една година, през който нашият отрасъл беше напълно затворен, а по-късно отчасти отварян с голям брой ограничавания, в това число по отношение на места, потенциал, работно време, условия към личния състав и към посетителите, като от време на време ни бяха налагани и ограничавания (затваряния), въпреки за малко време, което неименуемо докара до големи финансови загуби, а за доста наши сътрудници и до банкрут и голям брой безработни лица.

Благодарение на мярката 60/40 успяхме да запазим една част от чиновниците си и/или да назначим нови такива, защото за браншове Ресторантьорство и Хотелиерство това разрешава включване в личния състав на нови лица за подкрепяне.

Надяваме се, страната в лицето на изпълнителната и законодателната власт ясно да схваща, че след двугодишни ограничавания и понесени голям брой финансови и кадрови загуби, с отпадането на рестриктивните мерки на 01.04.2022 година за два месеца надали е допустимо нашият отрасъл да се възвърне, както преди пандемията, защото това е извънредно комплициран и муден развой, който ще отнеме време за най-засегнатия от пандемията бранш.

На последващо място, от изключителна значимост е да се уточни, че следва туристическия летен сезон 2022, което постанова назначението на нови чиновници, като мярката 60/40 дава опция и нужното успокоение за наемането на сезонни служащи и на нова работна ръка, както беше през последните две години, а с особена заостреност през последната година, което в допълнение подкрепя нашия отрасъл и в известна степен обезпечава успокоение за работодателите – хотелиери и ресторантьори. От своя страна туроператорите и туристическите сътрудници даже и сега имат право да употребяват 60/40 само за чиновници, с които са имали трудови правни отношения преди към този момент две години – условие, което извънредно затруднява работодателите поради огромното текучество в зелия бранш Туризъм, несигурността и изразената сезонност. Необходимо е неотложно изменение на Постановлението, което да приравни изискванията за допустимост за чиновници на хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически сътрудници. През предходните две години се намирахме при започване на пандемията, само че в този момент сме изправени пред нови компликации - наред с Covid 19, на няколко стотин километра от границите на България се води войната сред Русия и Украйна. Всеизвестно е, че огромен % от туристите през лятото по българското Черноморие са руснаци и украинци, които сигурно ще преустановят почивката си в България, а други от трети страни биха се въздържали да ни посетят, заради терзанието, че сме наоколо до войната. Такива са и индикациите, които получаваме от членовете ни по Черноморието, които се оплакват от отлив от резервации и понижаване на същите. Всички тези фактори способстват в допълнение за задълбочаване казуса в нашия отрасъл и наемането на чиновници за сезона на този стадий наподобява съвсем невероятно поради поръчките на държавното управление, че мярката 60/40 ще бъде прекратена тъкмо в разгара му. Считаме, че предприемането на такова деяние, без нужния разбор и диалози, в това число с нашата Конфедерация, ще изправи пред големи компликации туристическия бранш, а това неизбежно ще докара до неодобрение измежду членовете ни.

Също по този начин, добре знае се, че мярката 60/40 се финансира от Европейска стратегия.

Наред с горното, следва да се вземе поради, че въведените досега краткотрайни ограничения за подкрепяне на фирмите от сектора по разнообразни процедури са незадоволителни по мярка, поради неспиращо възходящите стремглаво цени на всичко. И единствено за илюстрация ще обърнем внимание, че в Италия бяха признати на 30.03.2022 година пакет със незабавни ограничения от порядъка на 4.5 милиарда евро за подкрепяне на локалния им бизнес. Успоредно с тях има и помощи, отпускани от всеки обособен район. Като там помощите през цялата пандемия не са спирали, а сега даже се усилват.

Водени от горните съображения, ви молим да обърнете внимание на актуалното отворено писмо, да споделите вижданията ни и да създадем извънредно нужната среща сред представители на изпълнителната власт и Конфедерацията на българския туристически бизнес, на която да обсъдим всички споделени нагоре проблеми, за приемане на уверения, че българският туризъм няма да бъде оставен на произвола на ориста в разгара на идния летен сезон. Следва доста деликатно да бъде премислено продължаването на тази мярка и същата да остане да работи минимум до края на летния сезон, а в по-добрия случай до края на настоящата година за най-засегнатия бранш.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР