Туристическият бранш продължава да е най-засегнат от коронакризата. В световен

...
Туристическият бранш продължава да е най-засегнат от коронакризата. В световен
Коментари Харесай

Марияна Николова: Очакваме 70% спад в зимния туризъм. Догоним ли 30% плюс, ще е успех

„ Туристическият отрасъл продължава да е най-засегнат от коронакризата. В международен мащаб загубите са за над 730 милиарда $ за първите осем месеца. Няма да приказваме за мощен зимен сезон, само че ще приказваме за сезон. Очакваме спад от 70%. Ако успеем да догоним 30% плюс, това ще е триумф “. Това съобщи пред вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Тя разясни, че води договаряния със прилежащи страни за оставане в режим на оптимално отваряне на общите ни граници. „ Даваме образец за балканска взаимност и поддръжка. Важно е да обхванем повече отзиви и да помогнем на повече хора “, добави Николова. 

По думите й, казусът с подпомагането на екскурзоводите ще бъде отхвърлен до края на годината. „ Бюджетът за идната година цели по-голяма сигурност и по-добър живот на жителите в границите на опциите на страната и в изискванията на коронакризата. Мерките, които се извършват от Министерството на стопанската система към бизнеса са към 2 милиарда лв. “. 

2021 година ще е годината на профилираните типове туризъм, акцентира Николова. „ Целта на годишната ни стратегия е да нареждаме България като спокойна и сигурна дестинация, която предлага разнородни благоприятни условия през четирите сезона. Акцентът ще е върху услугите наоколо до природата и здравословния метод на живот “, сподели още тя. 

„ Мога да кажа, че по предварителна оценка на Световната организация по туризъм през юли 2020 година е 81%, през август е 79% в международен мащаб. Спадът на входящия туризъм за първите 8 месеца от годината е към 80% по данните Световната организация по туризъм. Изходящите туристически пътувания в международен мащаб са намалели с 700 млн. за първите 8 месеца на 2020 година, което генерира загуби от 730 милиарда $. Принципно е, че страните от Европейски Съюз означават общ спад на входящия туризъм “, сподели още Марияна Николова. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР