Туристическият бранш настоява да бъде въведен нов тип ваучери, които

...
Туристическият бранш настоява да бъде въведен нов тип ваучери, които
Коментари Харесай

Туристическият бранш предлага въвеждането на ваучери за здраве

Туристическият отрасъл упорства да бъде въведен нов вид ваучери, които да се употребяват от служащите за възстановяващи здравето почивки, като против това компаниите да употребяват данъчни облекчения. Идеята е ваучерите за здравна предварителна защита да бъдат добавени към ваучерите за храна. Предложението бе направено по време на Националния съвет по туризъм, който се организира в курортния комплекс " Св. св. Константин и Елена ". Моделът се ползва сполучливо в Унгария, където за няколко години вътрешният туризъм е постигнал растеж от над 1 000 %, заяви Сийка Кацарова, ръководител на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на европейската СПА асоциация. 
Според Кацарова, за въвеждането на новия модел не са нужни законови промени, а единствено промени в Наредба 7 на Министерството на финансите. По думите й, въвеждането на ваучери за здраве ще раздвижи съществено вътрешния туризъм, ще има и резултат върху удължената продуктивност на българските служащи. " И трето - опцията на българина да употребява здравната си осигуровка и да има опция да употребява ресурса на нашата страна. Защото стратегиите на Национален осигурителен институт сега обгръщат едвам 45 хиляди души - толкоз им е бюджетът. Българите нямат опция да се възползват от минералните води, от базата, построена през последните 10 години в България и ние сега я популяризираме на непознатия пазар, а в действителност забравяме още веднъж нашия пазар. "

Покритието на ваучерите в унгарския модел обгръща както обществената администрация, по този начин и частния бизнес, посочи Сийка Кацарова. 
" За да бъдат стимулирани обаче работодателите да влагат във вас или в здравна предварителна защита, те получават в Унгария съответните данъчни облекчения. В годишен проект един чиновник на държавната администрация получава ваучер на стойност 800 евро, който той може да употребява за своето здраве - било то за здравословна храна, за рехабилитация или за различен вид предварителна защита, която е включена в тяхната холидей карта, а в частния бранш цената на ваучер в годишен проект е 1 500 евро. Компаниите са стимулирани да дават ваучери на чиновниците си, първо с цел да ги подтикват да останат на работа при тях и второ, те имат данъчни облекчения в порядъка на 25 % до 40 % от цената на заплатата, която се изплаща през ваучери. "

Държавните мъже би трябвало да бъдат уверени туризмът да бъде фокус в идващия програмен интервал, счита още Сийка Кацарова. Като други водещи тематики за сектора тя очерта националната реклама и казуса с фрагментите в туризма. 
Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР