Туристическите пътувания с кораб по река Дунав продължават да са

...
Туристическите пътувания с кораб по река Дунав продължават да са
Коментари Харесай

Пътуванията с туристически кораб по река Дунав продължават да са хит

Туристическите пътувания с транспортен съд по река Дунав не престават да са шлагер, като през последните години круизните туристи бележат растеж, разясняват специалисти в сектора.
На пристанище Видин през туристическия сезон 2016 година са дебаркирали 181 круизни кораба със приблизително по 150 пасажера. През 2017 година броят на корабите към този момент е 192. За новия туристически сезон 2018 година броят на круизните кораби, които ще дебаркират на видинския бряг е рекорден - 256, със 64 кораба повече от предходната година, оповестиха от пристанище Видин, съобщи Българска телеграфна агенция.
Така през туристическия сезон, който стартира на 22 март т.г. и ще приключи в средата на ноември, във Видинско ще преминат над 30 000 туристи. Според предварителните поръчки през този сезон на видинското пристанище ще дебаркират супер първокласни речни круизни кораби - 261 на брой по данни на туроператорските компании.
Сред най-натоварените месеци, в които идват най-вече кораби са месеците юли и август. В тези месеци има дни, в които на видинското пристанище ще дебаркират от 5 до 7 круизни кораба, прецизират от пристанищната администрация. Речните круизни кораби по река Дунав са измежду първокласните плавателни съдове, плаващи по реката и са главно под швейцарски, немски и канадски байрак. Пристигащите във Видин туристически кораби се агентират главно от три български туроператорски компании, непознатите туристи са от всички континенти на земята. Най-много пътуват американците, следват ги японците, европейците. Любопитното е, че всички туристи са представители на третата възраст - над 65 години, като доминират фамилните двойки.
Значителен е делът на посетителите от страни, като Съединени американски щати, Канада, Нова Зеландия, Австралия, Китай, сочат данните.
Какво интересува непознатите туристи, пристигнали в района с транспортен съд? Чуждите туристи споделят, че демонстрират мощен интерес към религиозни и исторически обекти, както и към обекти от близкото минало, които илюстрират любопитния за тях тоталитарен интервал. С наслаждение поддържат връзка с младежите. Те обаче се оплакват от неналичието на улеснения на българските пристанища и подстъпите към градските елементи, от неналичието на тоалетни, на бюра за обмяна на валута, на посттерминали или на банкомат в региона на туристическите обекти, които посещават - крепостта "Баба Вида ", белоградчишката цитадела "Калето ", пещерите "Магурата " и "Венеца " и другите обекти, както и от неналичието на информация на подобаващ език, описват екскурзоводи.
Много от туристите считат, че свободното им време на сушата е прекомерно лимитирано. Круизните туристи рядко купуват или посещават български заведения, пазарят най-вече дребни сувенири, само че не тъй като няма нищо забавно на пазара, а тъй като нямат задоволително време, споделят техните гидове. В обособени случаи се случва екскурзиант да направи разход най-вече за 50-тина евро.
Круизните туристи доста държат на качеството на екскурзоводското обслужване и са мощно подвластни от информацията, която им дават екскурзоводите. Плаващи супер първокласни хотели по реката оферират всевъзможни екстри за своите туристи - от питейни заведения и заведения, до басейн, зони за отдих, мини голф, колела за искащите при слизане на брега, разнообразни атракции на кораба.
Тенденцията през последните години е от ден на ден круизни кораби да дебаркират в пристанище Видин. Там е несъмнено особено кейово място, където пристават корабите. Пристанището има специфична рампа за инвалиди, при идването на корабите постоянно е украсено с фирмените знамена на компанията туроператор, които се слагат паралелно до особено издигнати шатри на брега.
В последните няколко години управлението на пристанище-Видин влага обилни средства за възстановяване на инфраструктурата, което се вижда и прави оценка от всеки слязъл на българския бряг.
Луксозни туристически рейсове с гидове, които в множеството случаи пътуват с корабите, само че постоянно се наемат и локални, возят чужденците по определени туристически направления във Видинско.Това са крепостта "Баба Вида " и Синагогата, Белоградчишките скали, пещерите "Магура " и "Венеца ". За туристите се обезпечава и пешеходна разходка из град Видин и крайдунавския парк.
По-голяма част от локалните културни институции не са дейни в предлагането на спомагателни услуги, предопределени за туристите, в частност - за круизните туристи, настояват представители на туроператорите. Изключение вършат фолклорните ансамбли "Дунав " и "Северняци " във Видин. Атракциите и другите културни мероприятия се договарят авансово преди всеки сезон сред туроператорите и общините и другите културни институти и организации.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР