Туристическите оператори у нас няма да могат да предлагат екскурзии,

...
Туристическите оператори у нас няма да могат да предлагат екскурзии,
Коментари Харесай

Пътувания - само до размера на застраховката на туроператора

Туристическите оператори у нас няма да могат да оферират екскурзии, чиято стойност надвишава размера на застрахователната им лавица. Такава смяна в законодателството ще предложи Министерството на туризма откакто круизно пътешестване на българи в Канада се провали, а хората бяха принудени да платят част от нощувките и връщането си в България без да са обезщетени до този миг.

В изявление за Нова телевизия министър Николина Ангелкова заяви, че сходен проблем поражда за пръв път в практиката на министерството. Туроператорът е имал контракт за застрахователно покритие в размер на 25 хиляди лева, а общата стойност на пътуването на туристическата група е 85 хиляди лева, разясни тя. Според Кодекса за застраховането туристическата компания е длъжна да разпредели парите съразмерно сред всички ощетени, а за останалото те ще би трябвало да предявят претенциите си посредством съда. Министерството ще спомага, даде обещание Ангелкова.

Тя прикани потребителите да четат дребния шрифт и да обръщат внимание върху размера на застрахователното покритие на туроператора, когато купуват екскурзия, и в случай че сумата е дребна, да се въздържат да подписват контракт.

За момента името на сдружението свети в " зелено " на уеб страницата на министерството, което демонстрира, че туроператорът е безупречен. Ангелкова изясни това с обстоятелството, че компанията официално дава отговор на условията на закона, в който няма посочен оптимален размер на застраховка като се допуска, че това е въпрос на преценка на самия туроператор.

Ангелкова сподели, че ще сезира прокуратурата, тъй като туроператорът е почнал процедура по разпродажба, а по едно и също време с това е декларирал желание да записва ново сдружение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР