Туристи от цял свят пристигат в Санкт Петербург, за да

...
Туристи от цял свят пристигат в Санкт Петербург, за да
Коментари Харесай

Как работят вдигащите се мостове – символ и главна забележителност на Санкт Петербург

Туристи от целия свят идват в Санкт Петербург, с цел да видят вдигащите се мостове, въпреки градът да не е международен водач по броя им.

Затова пък тук техническото деяние е превърнато в същинско музикално шоу.

Вдигащите се мостове са същинска визитна картичка на Санкт Петербург. От 342 моста в града 22 са подвижни И единствено девет от тях се подвигат постоянно и това е повода да притеглят вниманието на туристите.

Можете да видите с очите си цялото деяние всяка година от април до ноември. Мостовете обаче нe се подвигат, в случай че температурата на въздуха надвишава +25 °С, пада под -8 °С или скоростта напразно е над 15 метра в секунда, а също и през формалните неработни празнични дни.
Как се появяват мостовете в Петербург
Петербург е учреден на река Нева през 1703 година. На 27 май на Зайчия остров е издигната цитадела, която по-късно получава името Петропавловска. Наред с построяването на крепостта върви строителството на жилищни здания на другия бряг на Нева – на Градския (Брезовия) остров (сега тази територия се назовава Петроградската страна).



Getty Images

Първият мост в града е плаващ и е издигнат точно сред тези два бряга. За разлика от непрекъснатите мостове, плаващият се построява върху специфични плоскодънни лодки. Мостът, наименуван Петровски, е изработен от дървени трупи, сложени върху лодките, и е затрупан от горната страна с настилка. Към 1706 година той е построен още веднъж, само че към този момент с два вдигащи се отсека, които в допълнение пазят крепостта. А при доближаване на зложелател те са могли да бъдат изгорени изцяло.

 Санкт Петербург, 1820-те

Санкт Петербург, 1820-теСвободни източници

По времето на Петър I мостовете не се употребяват с известност. Жителите на града са принудени да пресичат водните канали с лодки и салове. Според императора това е трябвало да накара жителите на младия град да свикнат с водата. Мостове са се строяли там, където са се превозвали скъпи артикули, и то единствено от дървен материал.

Строителството на каменни мостове стартира едвам в средата на XVIII век. Първият е единичният дъгообразен Ермитажен мост, издигнат над Зимния канал. И до ден сегашен той е определян като един от най-изисканите в града.

 Благовешченският мост сред 1900 и 1917

Благовешченският мост сред 1900 и 1917Карл Булла

Гранитните мостове са заменени от структури, в които се употребява отлят чугун. В самото начало на XIX в. с тази технология е основан Зеленият мост през река Мойка, който и до момента хармонично се вписва в пространството към Невски проспект.
Първите вдигащи се мостове
Първият непрекъснат вдигащ се мост в Санкт Петербург е Благовещенският (от 1918 до 2007 година той се назовава мостът на Лейтенант Шмит). Построен е в средата на XIX век. Преди това всички мостове на Нева са плаващи, тъй като поради дълбочината и мощното течение построяването на непрекъснати мостове през реката е мъчно и скъпо. Един от осемте отсека на моста е повдигащ се, той е бил на десния бряг на Нева (от страната на Василиевския остров). През 1930-те години е пренесен в центъра на моста, тъй като там той обезпечава по-голямо пространство за плавателните съдове.

 1910-те

1910-теGetty Images

Вторият непрекъснат вдигащ се мост е Литейният. Построен е през XIX в. на най-дълбокия участък – 24 метра – на Нева.
Как се подвигат мостове
Всеки от вдигащите се мостове в Санкт Петербург има свои особености. Някои мостове са двукрилни и при тях се подвигат и двете платна по едно и също време. Един от тях е най-известният Дворцов мост, който съединява Василиевския остров с централната част на града.

 Дворцовият мост

Дворцовият мостПетър Ковальов/TAСС

Мостовете, на които се подвига единствено едното платно, се назовават еднокрили. Такива са Троицкият, Литейният, Гренадерският, Кантемировският и Володарският мост.

Те всичките подвигат „ крилата “ си нагоре, само че не постоянно е било по този начин. До средата на предишния век Литейният и Троицкият мост са се вдигали странично. Реконструкцията им е направена поради повишените размери на плавателните съдове, които минават по Нева.



Петър Ковальов/TAСС

Повечето мостове се подвигат и се спускат благодарение на хидравлични системи. Това не важи единствено за Сампсониевския и Борсовия мост – те се подвигат посредством електрически мотор. Борсовият мост е неповторим и с това, че има и откатно-разтваряща система: след раздалечаване на 15 см неговите „ криле “ се отдръпват едно от друго.



А Гренадерският мост, за разлика от всички останали, се отваря на три стадия с дребни спирания посред им.
Къде да гледате по какъв начин се подвигат мостовете
Най-романтичният вид е от водата, тъй че освен да се насладите на гледката на вдигащия се мост от страната на Нева, само че и да се поразходите под вдигнатите „ криле “. Само че преди да си купите билет за такава екскурзия, по-добре е да уточните маршрута на разходката. Работата е там, че по време на придвижването по Нева в акваторията е неразрешено за екскурзионни параходи, които са по-големи от товарните, и в този случай ще си седите просто в лодка на плиткото до гранитните крайбрежия. Това е все едно да наблюдавате повдигането на мостовете от крайбрежната улица и не си коства изхарчените пари.



Юрий Белински/ТАСС

От левия бряг на Нева (от страната, където се намират Невският проспект и Ермитажът) най-добре е да гледате повдигането на мостовете на Дворцовата крайбрежна. От Зимния замък до Суворовския площад добре се виждат по едно и също време три вдигащи се моста: Дворцовият, Троицкият и Борсовият. Тук също така можете да се насладите на всекидневното шоу „ Пеещи мостове “ – вдигането на Дворцовия мост в акомпанимент на симфонична музика.



Това обаче не е единственото място в града, откъдето можете да се полюбувате на тази невероятна панорама. От Адмиралтейската крайбрежна улица до Медния конник ще се открие прелестна панорама към Благовешченския и Дворцовия мост. А от Стрелата на Василиевския остров може да се види и Литейният мост, който е по-нагоре по течението на Нева.



На десния бряг най-хубавите места за хубава панорама са до крайцера „ Аврора “ или хотел „ Санкт Петербург “. Впечатляващото представление може да се следи и от плажа на Петропавловската цитадела, Троицкия площад и Митнинската крайбрежна улица край Борсовия мост.



Алекс „ Форщейн “ Фьодоров (CC BY-SA 4.0)

За да видите повдигането на „ крилете “ на мостовете, коства си да отидете на Суворовския площад към Троицкия мост. Там в детайли можете да наблюдавате по какъв начин 43-метровото крило на моста с всички улични лампи се подвига нагоре. Подобно представление се открива и в подножието на Литейния мост от крайбрежната улица „ Кутузов “.

Графикът на повдигането на мостовете и измененията в него, както и разположението на мостовете на картата, вижте на.

създател: ЕКАТЕРИНА ОПАРИНА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР