Туристи и посетители от цяла България окупираха Хисаря още в

...
Туристи и посетители от цяла България окупираха Хисаря още в
Коментари Харесай

Хисаря гъмжи от туристи, стотици на Римските терми и в музея

Туристи и гости от цяла България окупираха Хисаря още в първия ден на новата година. Само часове след утрото на 1 януари Римските терми и Археологическия музей бяха цялостни с хора. Туристите се прехласваха по внушителните зали на античния СПА комплекс, оголен в сърцето на парк „ Момина сълза “ и по експонатите от преди две хилядолетия в музея.

Част от хората са посрещнали 2022 година в хотелите на Хисаря, само че по-голямата част от посетителите на музейните обекти са хора, пристигнали на разходка в първия ден на новата година. Хубавото време е причина за това настъпление на толкоз хора в празничния ден, само че истината е, че античният град постоянно е бил магнит за посетителите от всички региона на страната, напомнят в града на императорите.



В Римските терми - древен СПА комплекс от времето на император Диоклециан, посетителите си вършат фотоси и селфита за спомен, поръчват си сказка с екскурзовод, а от известно време съществува опция и за фотоси с добавена действителност – могат да запечатат в телефона си своя лик дружно с изображения на архелогическите находки. Една от най-интересните елементи на Римските терми е нимфеумът, мястото за ритуали на трите здравеносни нимфи. Техни изображения, както и на бога на здравето Асклепий също са варианти за селфи с добавена действителност.



През последния археологически сезон в Римските терми бе разкрита голяма част от канализационната система, която също съставлява интерес за посетителите. Термите превземат с мащаба си и с петте мраморни басейна, разкрити изцяло.

След визитата на неповторимата галерия „ Царския цвят цинобър в погребалните практики на тракийската и римската просвета по нашите земи “ в Туристическия информативен център, в която значимо място заема Римската фамилна гробница в Хисаря, огромна част от хората вземат решение да посетят и този обект, осведомиха работещите в центъра. Все по-задълбочените изследвания на тази гробница удостоверяват тезата, че в нея са заровени знатни особи, а за това приказва и удивителния цвят цинобър.

Днес посетителите не са по-малко от през вчерашния ден, уточни шефът на Археологическия музей доцент доктор Митко Маджаров.

Екипът на Археологическия музей в Хисаря изпрати една доста сполучлива година, описа той пред “Марица " и уточни, че посетителите посрещат с огромен интерес продуктът от осъщественият новаторски план “My museum guide”. Продължава и традицията за показване на разнородни гостуващи изложения. Сред тях огромен интерес провокираха „ Най-доброто от тракийските съкровища в България”, „ Минералите – лечебни, енергийни и духовни блага на Земята”, „ Царският цвят цинобър в погребалните практики на тракийската и римската просвета по нашите земи”.

През новата 2022 година предстоят доста забавни събития, сега екипът на доцент Маджаров приготвя неповторимия туристически артикул „ Пилигрим. Мистичните пътеки на Хисаря”.
Свързани вести Уникална галерия показва царския цвят цинобър в тракийските и римските гробници по нашите земи СНИМКИ Маршрут за уикенда: Снимайте се с Асклепий на Римските терми край Хисаря Археолози разкриха съблекалнята на  Римските терми в Хисаря
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР