Турист е загинал в района на връх Жълтец, други трима

...
Турист е загинал в района на връх Жълтец, други трима
Коментари Харесай

Извънредна информация за туриста, загинал в Стара планина

Турист е умрял в региона на връх Жълтец, други трима потърпевши туристи се транспортират към лечебно заведение. Това оповестиха от Планинската избавителна работа (ПСС) към Българския Червен кръст (БЧК).



Около обяд в Централния денонощен пост (ЦДП) на ПСС е получен сигнал за екскурзиант, потърпевш при рухване в региона на връх Млечния чал. Намиращи се в региона трима планински спасители потеглят към потърпевшия, оказват му първа помощ и го съпровождат към паркинга.

Междувременно, още веднъж през ЦДП, се получава сигнал от млада жена, която изяснява, че приятелят й е паднал в улей. Инцидентът е станал още веднъж по трасето на кабела.

Планински избавител от отряд Калофер, който сега се намира в региона, вижда момичето и неотложно стартира търсене на потърпевшия. Установява местоположението му, оказва му първа помощ и го съпровожда до безвредно място.

Докато оказва помощ на двамата да се придвижат надолу по пътеката вижда, че други двама туристи, движещи се наоколо, ненадейно изчезват от погледа му. Връща се обратно и открива, че единият е паднал в улей. Вторият, при опит да му помогне, е пропаднал след него.

Спасителят оказва и на тях първа помощ, подхваща ограничения за изолирането им от студа и стартира извеждането им един по един до лятната пътека за вр. Ботев. Групата, проведена за превоз на първия случай, е пренасочена към пътеката по кабела.

Организирана е и втора група от планински спасители, към която се причисляват и техните сътрудници от отряд Ловеч. В следствие потегля и трета група, която да пресрещане и помогне за превоза на потърпевшите надолу. В момента и тримата потърпевши се транспортират към лечебно заведение.

Приблизително по същото време след обяд, двама туристи, движещи се от подслон „ Ботев “ към хижа „ Добрила “, претърпяват случай. Единият се подхлъзва в региона на вр. „ Жълтец “ и пада по ската в южна посока към 300 м. Малко по-късно е открита гибелта му. Предстои планинските спасители да доближат до него и да провеждат превозването на тялото му.

От Планинската избавителна работа показват, че причина за всички произшествия е подценяване на изискванията в зимната планина и по-точно снежната конюнктура, както и неналичието на уместно съоръжение, и прецизират, че потърпевшите са били без котки или са употребявали несъответствуващи за изискванията сега туристически котки.

На 1 януари 2021 година двама спасители от отряда на Планинската избавителна работа (ПСС) при БЧК в Троян, извършващи преход по кабела от връх „ Купата “ в посока вр. „ Ботев “, се отзовават на сигнал за екскурзиант, паднал по време на слизане по същата пътека. Незабавно му оказват първа помощ и го съпровождат до паркинга в м. Мазането, откъдето е превозен в болница.

ПСС предлага на всички да бъдат изключително деликатни при придвижване по заснежените пътеки, да потеглят рано и вярно да преценят на метеорологичната конюнктура и личните си сили.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР