Тупкането на топката и отлагането на влизането в еврозоната забавят

...
Тупкането на топката и отлагането на влизането в еврозоната забавят
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Асен Василев обърка фискалната политика на страната

" Тупкането на топката и отлагането на влизането в еврозоната забавят доста процеси в страната. Ние стабилно се доверяваме на хора, които не знаят какво да вършат и манипулират обществото. Когато подкрепяш политика, обвързвана с повдигане на инфлацията, със завишаване на разноските, с правене на по-големи дефицити, то няма по какъв начин да не береш плодовете в този момент ".

Това сподели пред БНР финансовият специалист Любомир Дацов, някогашен заместник-министър на финансите.

И добави, че Асен Василев е бил финансовият министър, който е объркал фискалната политика на страната.

" Той обърна посоката на обществените финанси и една от аргументите за висока инфлация е подклаждането й през приходите - което той направи, " разяснява Дацов.

По думите на Дацов през последните две години никой политик не е подхванал същински антиинфлационни ограничения, тъй като те са непопулярни.

" Трябва да няма недостиг, да се понижат разноските, да се провокира изстудяване в стопанската система, да намалиш търсенето и да стимулираш предлагането. Няма основна мярка, която да е в тази посока. Домбровскис ни споделя, че в случай че не вършим верните неща и не разбираме какво да вършим, то 2025 година може да бъде пожелателна, " изясни той.

В предаването " 12+3 " финансовият специалист акцентира, че най-важният закон за ремонти е този за Българска народна банка, защото, в случай че не се подсигурява независимостта на централната ни банка съгласно стандартите на Европейската централна банка, то няма по какъв начин да желаяме конвергентен отчет.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР