Тунизийският президент Каис Сайед обяви, че разпуска общинските съвети, месеци

...
Тунизийският президент Каис Сайед обяви, че разпуска общинските съвети, месеци
Коментари Харесай

Президентът на Тунис разпуска общинските съвети

Тунизийският президент Каис Сайед разгласи, че разпуска общинските препоръки, месеци преди да бъдат определени. С този ход той в допълнение демонтира системите на ръководство, създадени след революцията от 2011 година, която донесе народна власт в страната, оповестява Ройтерс.

Ще обсъдим декрет за разформироване на общините и замяната им със специфични препоръки, разясни президентът. Новите препоръки също ще бъдат определени, само че по нови правила, които той ще напише, добави той.

По думите му съществуващите препоръки са били страни в страната и не са неутрални.

На локалните избори през 2018 година една трета от общинските препоръки попаднаха под контрола на Енахда, ислямистка партия, която беше най-шумният критик на Сайед.

Изборните общински препоръки бяха въведени, откакто конституцията от 2014 година призоваваше за децентрализация. Същата конституция бе сменена от Сайед с такава, написана от самия него и призната предходната година на.

Сайед концентрира съвсем всички пълномощия в президентството, откогато ненадейно затвори определения парламент през юли 2021 година и стартира да ръководи с декрет . Опозиционните партии нарекоха тези негови дейности недемократичен прелом. Президентът отхвърли това обвиняване, заявявайки, че дейностите му са законни и нужни, с цел да избави Тунис от години на безпорядък.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР