Тунис обяви, че ще отхвърли транш от европейски средства за

...
Тунис обяви, че ще отхвърли транш от европейски средства за
Коментари Харесай

Тунис отхвърля транш от европейските фондове за миграция и финансова помощ

Тунис разгласи, че ще отхвърли транш от европейски средства за помощ при патрулирането в Средиземно море и намаляването на броя мигранти, които влизат в Европа , оповестява " Асошиейтед прес ".

Президентът на страната Каис Сайед упрекна в понеделник Европейския съюз, че не е извършил , да помогне на Тунис да патрулира границата си, да ограничи контрабандата и да балансира федералния си бюджет. Въпреки че назова изплащането " дребна сума ", Сайед сподели, че решението е по-малко обвързван с размера му, а повече за това по какъв начин " липсва почитание ".

" Съкровищата на света не се равняват на нито едно зрънце от нашия суверенитет в очите на нашия народ ", сподели Сайед в изказване, оповестено в TAP, формалния прес-клон на страната. " Тунис, който приема съдействие, не приема нищо, което наподобява на щедрост или подаяния. "
 Европейски Съюз приготвя 1 милиарда евро помощ за Тунис
Европейски Съюз приготвя 1 милиарда евро помощ за Тунис

Средствата са за укрепване на стопанската система и справяне с миграцията

Европейските представители не са коментирали отхвърли на Тунис . Средствата са един от съставените елементи на необятно съглашение, в което Европейски Съюз и Сайед подписаха в Рим през юли, за ориентиране на повече от 1 милиард евро към Тунис. Това съглашение включва заричане от 105 милиона евро, предопределени за миграцията.

Тунис се очерта като една от главните насочни точки за мигранти за тази година, като доста от тях бягат от войни и бедността. По-голямата част от общо 127 000 мигранти, които са пристигнали в Италия тази година, са кацнали на Лампедуза, дребен остров, който е по-близо до Северна Африка, в сравнение с до континенталната част на Италия.

Тъй като голям брой лодки с мигранти дойдоха на острова предишния месец, Европейската комисия разгласи, че ще изпрати в началото 127 милиона евро (133 милиона долара) на Тунис . Повече от половината от тези средства бяха предопределени за миграция — за битка с контрабандата, поддръжка на правоприлагането в Тунис и улеснение на връщането на мигранти в страните им на генезис.
 Тунис удари при огромна акция каналджиите на мигранти
Тунис удари при огромна акция каналджиите на мигранти

На фона на мигрантския напън в Италия това лято

Въпреки че поддръжниците, в това число италианският министър председател Джорджия Мелони, приветстваха съглашението като районен модел, и се притесняваха, че то финансира държавното управление на Сайед, до момента в който стопанската система на Тунис се разпада, а политическите съперници са в пандиза.

Откакто пое властта през 2019 година, Сайед неведнъж характеризира мигрантите от Субсахарска Африка като насилници и опасност за Тунис. Въпреки че той отхвърли обвиняванията в расизъм против чернокожите, забележките съответстваха с и провокираха необятно наказание, в това число от комерсиалните сътрудници и Световната банка.

Сайед по-рано съобщи, че няма и се възпротиви на предложенията да се разреши на мигранти от Субсахарска Африка, изгонени от Европа, да се заселят в Тунис.

Отказът на средства идва по-малко от месец, откакто Тунис забрани влизането на делегати на Европейския парламент, които се пробват да посетят страната. Аргументът е, че страната няма да разреши интервенция във вътрешната политика.
 5 починали и 7 изчезнали, откакто лодка с мигранти потъна край Тунис
5 починали и 7 изчезнали, откакто лодка с мигранти потъна край Тунис

Два дни по-рано друга лодка с мигранти потъна край Габес
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР