Тунелът под Петрохан е поредната жертва на зоните по Натура

...
Тунелът под Петрохан е поредната жертва на зоните по Натура
Коментари Харесай

Tунелът под Петрохан няма да се строи заради Натура 2000

Тунелът под Петрохан е следващата жертва на зоните по Натура 2000, написа.

След като преди седмица стана ясно, че всичките трасета на Автомагистрала Черно море са получили отрицателни мнения от Министерството на околната среда и водите, поради прекосяването им през Натура, в този момент излиза наяве, че същата орис чака и тунела под Петрохан.

Този път, като се изключи че трасето визира местообитания, то нарушава и Директивата за птиците. По тази причина още през 2021 година служебният министър на екологията Асен Личев приключва процедурата за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

По абстрактен план тунелът под Петрохан има три трасета, които са с дължина сред 4 и 7 километра. Всичките обаче са отхвърлени от Министерството на околната среда и водите. Тоест екоминистерството и министерството на районното развиване и благоустройството към момента не са стигнали до консенсус за избор на трасета. Няма и процедура за задание и разработване на Оценка на въздействието върху околната среда.

Разработване на Оценката за влияние върху околната среда и Оценката за съгласуемост със зоните по Натура са процеси, които изискват доста време, както и разбори и теренни изследвания, които би трябвало да обзет четири сезона. Докато се стигне до тези процеси обаче, би трябвало да се извърви и тромавата административна процедура, която е заложена в екологичното законодателство.

Най-големият проблем обаче са зелените неправителствени организации.

От юли 2024г. връщат двуинстанционно обжалване за обекти от национално значение

От 1 юли 2024 година се връща двуинстанционно обжалване на Оценка на въздействието върху околната среда за обектите от национално значение. Под натиска на тогавашните екоминистър и заместник-министър - Борислав Сандов и Тома Белев, през 2022 година Народното събрание промени закона за Опазване на околната среда, който беше поставил спирачка на зелените, с цел да не могат до безконечност да апелират значими за  страната инфраструктурни обекти.

През 2017 година Народното събрание реши, че за значими обществени планове – автомагистрали, тези от  енергетиката и националната сигурност и други, срокът за изговаряне от съда по жалбите на еколозите, ще е най-много 6 месеца, като обжалването става единствено на една правосъдна инстанция.

Тогава това решение беше мощно подложено на критика от зелените неправителствени организации, тъй като то приключва схемата им – пари, с цел да не апелират. Нещо, което бе дългогодишна процедура на еколозите.

Ако върнат двуинстанционното обжалване, всеки значим план в България ще се забави с най-малко 5 години

Ако през юли 2024 година в действителност се върне двуинстанционното обжалване, то нито тунелът под Шипка, нито тунелът под Петрохан, нито някоя от новите автомагистрали, ще бъдат приключени в обозримо бъдеще. Няма да има приключени Автомагистрала Струма, Автомагистрала Русе - Велико Търново, Автомагистрала Черно море, магистрата Гюешево - Дупница. На новите лотове на Хемус също ще се вършат екологични оценки. Същото важи и за разширението на Тракия.

Същото важи и за рехабилитацията и построяването на нови ЖП линии, както и за плановете от енергийния бранш.

Всички те са обречени, в случай че се допусне още веднъж зеленият рекет.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР