Тунелът е най-доброто решение за преминаване на автомобилите през Кресненското

...
Тунелът е най-доброто решение за преминаване на автомобилите през Кресненското
Коментари Харесай

Тунелът е най-доброто решение за Креснеското дефиле, обяви екоминистърът

Тунелът е най-хубавото решение за прекосяване на колите през Кресненското дефиле. Това разгласи вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов. Той посочи, че към момента не е взето решение по този въпрос от държавното управление, като следва среща с премиера Кирил Петков.

Пътят през Кресненското дефиле е последният непостроен сектор от автомагистрала „ Струма “, която свързва София с граничния пункт „ Кулата “ към Гърция.

Споровете за плановото решение за него се водят от 2007 година Първоначалното решение беше прекосяването през дефилето да се осъществя посредством дълъг тунел. След напън от страна на строителната камара обаче, третото държавно управление на Бойко Борисов направи внезапен завой и утвърди разбъркан вид – пътуващите в посока към границата да минават по сегашният път през Кресна, а за колите от Гърция в посока София да бъде издигнат така наречен Източен обход.

В сектора през Кресненското дефиле няма опция за построяването на автомагистрала и там ще бъде скоростна права, сподели Борислав Сандов. Причината е, че дефилето е тясно. Разликата сред автомагистрала и скоростен път е неналичието на спешна лента и по-ниската скорост за придвижване.

Три са разновидностите за прекосяване през Кресненското дефиле – прокопаването на тунел, изнасяне на придвижването напълно по така наречен Източен обход, отвън Националния парк Пирин, и през дефилето, сподели Борислав Сандов.

Преминаването през дефилето отпада, тъй като това е нарушаване на екологичното законодателство и на Бернската спогодба, уточни министърът на околната среда. Той добави, че даже ГЕРБ да бяха осъществили плана по определения от тях вид, това щеше да донесе наказателни процедури на България от страна на Европейската комисия, поради нарушение на екологичното законодателство.

Допълнителен мотив този вид да не се случи е, че и локалното население не желае скоростния път да минава през града. По случая има взето категорично решение на Общинския съвет в Кресна, сподели Сандов.

Той уточни, че към този момент е разговарял по този въпрос с министрите на районното развиване Гроздан Караджов и на финансите Асен Василев и следва диалог с премиера Кирил Петков. Днес тематиката ще бъде обсъждана в Министерството на районното развиване, сподели Борислав Сандов.

Регионалният министър Гроздан Караджов към този момент разгласи, че ще има промени по плана за прекосяването през Кресненското дефиле без да посочи какви.

Караджов сподели, че те желаят да се съобразят с рекомендациите на еколозите, само че не могат да изгубят 2 години, с цел да строят първо помощни тунели за животните.

Борислав Сандов сподели, че няма потребност да се строят проходи, тъй като има и друго решение за решаването на този въпрос.

Сандов се аргументира, че най-хубавото решение е тунел, тъй като минимум ще се унищожи природата и ще има по-малко замърсяване на въздуха от изпусканите излъчвания въглероден диоксид от колите.

Той призна, че това ще оскъпи строителството на тунела, само че с малко.

Министърът на екологията счита, че в случай че държавното управление изкара цялостен мандат е постижимо тунелът да бъде издигнат.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР