Израел убива палестинец, унищожава още повече от лагера Нур Шамс

...
Тулкарем, окупиран Западен бряг –Израелските сили убиха млад палестински мъж
Коментари Харесай

Тулкарем, окупиран Западен бряг –Израелските сили убиха млад палестински мъж и раниха сериозно друг по време на голяма атака срещу бежански лагер в северния окупиран град Тулкарем на Западния бряг, нанасяйки щети на инфраструктурата в лагера.

Палестинското министерство на здравеопазването обяви, че 21-годишният Айед Самих Халед Абу Харб е мъртъв в 8:15 сутринта (06:15 GMT) във вторник, отбелязвайки, че той е бил прострелян в главата. В 11 сутринта се проведе погребална процесия за него.

Израелските сили с бронирани трактори нахлуха в пренаселения бежански лагер Нур Шамс от няколко фронта призори, предизвиквайки въоръжена съпротива от палестински бойци.

Те разрушиха с булдозер пътя, водещ до лагера, който е на минути от град Тулкарем, и унищожиха редица домове и магазини, както и инфраструктура, преди да се изтеглят три часа по-късно.

„Те унищожиха всичко“

Таха ал-Ирани, ръководител на популярния комитет на лагера, говори пред Ал Джазира от лагера във вторник за степента на разрушения и шока от убийството на Абу Харб и раняването на друг човек.

„Искам да ви уверя, че мъченикът [Айед] просто стоеше на входната си врата, когато беше убит, а мъжът в критично състояние е таксиметров шофьор, който се запъти към работа“, ал-Ирани, 50 , каза.

„В лагера е пълно унищожение … Главният път, свързващ лагера с други градове – до Тулкарем, Наблус, Рамала – беше частично разрушен.“

Бежанският лагер Нур Шамс, създаден през 1952 г., е един от двата лагера в Тулкарем и е построен за настаняване на палестински бежанци от района на Хайфа след Накба от 1948 г. или етническо прочистване на Палестина от ционистките милиции.

Мохамад Абу Талал, 39-годишен собственик на супермаркет, каза пред Ал Джазира: „Армията влезе с булдозери и трактори. Унищожиха магазина, унищожиха всичко.”

​​​​​​​В изявление Дирекцията по образованието в Тулкарем обяви, че училищата ще бъдат спрени във вторник.

232 палестинци са убити тази година

Със смъртта на Абу Харб броят на палестинците, убити от израелската армия от началото на тази година, се увеличи до 232.

Израелската армия съобщи, че е арестувала 21 палестински „издирвани заподозрени“ само през нощта във вторник. Общият брой на палестинците, държани в различни форми на израелско задържане, е хиляди.

Израелската армия окупира военно Западния бряг, където живеят около три милиона палестинци, в продължение на 56 години.

През последните две години палестинската въоръжена съпротива се реорганизира и придоби известност, особено в северната част на окупирания Западен бряг. В отговор Израел се опитва да смаже тази съпротива чрез почти ежедневни нападения срещу палестински градове, села и бежански лагери, които почти винаги водят до жертви.

Нур Шамс беше атакуван при друга скорошна широкомащабна израелска атака на 24 юли, по време на която най-малко 13 палестинци бяха ранени, включително четирима с бойни патрони и девет от шрапнели. Израелските сили също повредиха тежко инфраструктурата по време на тази атака, принуждавайки палестинската власт да отдели част от бюджета си за реконструкцията на лагера.

„Слава Богу, че все още не сме обявили търгове за реконструкция на пътища и инфраструктура [след предишните нападения]“, каза ал-Ирани.

На 5 август израелската армия нахлу в лагера и застреля 18-годишния Махмуд Абу Саан в главата от упор, убивайки го, каза Министерството на здравеопазването. Абу Саан току-що беше завършил гимназия.

„Ако израелецът мисли, че може да постигне сигурност и мир чрез своето потисничество и тези престъпления, които извършва, той се заблуждава. Това няма да се случи, освен ако на палестинците не бъдат дадени техните права, да живеят достойно в своята държава“, каза ал-Ирани.

Репортаж от Айман Нобани в бежанския лагер Нур Шамс.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР