Тук сме, за да оборим лъжите, които Бойко Борисов изрече

...
Тук сме, за да оборим лъжите, които Бойко Борисов изрече
Коментари Харесай

ПП-ДБ: Балансът между инвестициите в инфраструктурата и в хората е наш приоритет

„ Тук сме, с цел да опровержим лъжите, които Бойко Борисов изрече в Пловдив. За страдание всичко, с което се хвали, не дава отговор на обстоятелствата “. Това съобщи съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев на брифинг в Пловдив, където дружно с водача на ДСБ Атанас Атанасов и хората от листата на ПП-ДБ показаха целите си за акцията и разискаха проблемите с инфраструктурата в страната.
Прочетете още


За съответен образец беше даден Околовръстният път, който би трябвало да свърже Асеновградско шосе с автомагистралата. Разрешението му за градеж е за 4 км., не за 160 метра, както твърди Борисов, а финансирането е отпуснато, откакто е получено позволение за градеж и парцеларен проект за тази част. “Когато има документи за другата част, ще бъде отпуснато финансиране за нея. Този път е обещаван от 30 години и едвам в този момент стартира да се случва, ” напомни Василев.

Шосето Пловдив - Голямоконарско шосе, което също е основно за отпушване на трафика в града също бе посочено като образец за план, който е отприщен от “Продължаваме Промяната - Демократична България ” след 30 години обещания от ръководството на ГЕРБ. Строителство на първия стадий е почнало едвам през 2023 година, откакто през 2022 година - по време на кабинета Петков са отпуснати парите и е взето решение да се строи там, където има план и отчуждителни процедури. Към момента се приготвя вторият стадий.

“Това е методът, по който би трябвало да се стори - с план, с разрешителни за градеж и с гаранция за осъществяването, ” безапелационен беше Василев.



През 2022 и 2023 година, следвайки модела заложен от ПП-ДБ - със съблюдаване на всички правила, са издигнати 34 км. автомагистрали.

За съпоставяне през последните 3 години на ръководството ГЕРБ до 2021 година са пуснати едвам 16 км. магистрален път, макар внушенията, които Борисов се пробва да прави. Това демонстрира, че когато се строи по разпоредбите, се строи два пъти по-бързо.

За автомагистрала „ Хемус “ Асен Василев напомни, че по времето на Борисов са раздадени над 1,2 милиарда задатъци без да има план, без отчуждаване. За лот 7 и 8 даже без Оценка на въздействието върху околната среда са раздадени задатъци за озеленяване. В момента по „ Хемус “ се работи се по 1-ви, 2-ри, 3-и и 9-и лот и те са финансирани от бюджета с 233 млн. лева Останалите лотове ще се финансират, когато имат всички разрешителни. В допълнение, строителството на „ Хемус “ беше вкарано в релси – с гаранции от 7 години за градежите на пътните платна и 12 години за оборудванията.

Василев означи, че сега в България се строят 5 автомагистрали. Освен за „ Хемус “, в бюджета са заложени 269 млн. за Автомагистрала „ Струма “, а за  млн. лева За скоростния път Русе-Велико Търново - 300 млн. лева, за обхода на Бургас - 88 млн. лева и за пътя Видин-Ботевград - 400 млн. лева

Детските градини
Брифингът беше мотив да се направи паралел сред ръководството на ГЕРБ и ПП-ДБ и при построяването на детски градини. За интервала 2019-2021 година - по време на ръководството на ГЕРБ, броят на детските градини е намалял и са наети 200 учители. За съпоставяне, през 2022 и 2023 година има издигнати 10 нови детски градини, открити са над 600 нови групи, с над 500 нови учители. Над 14  хил. деца повече има в детските градини в този момент в сравнение с преди 2021 година

Общинските планове
„ С непозната пита помен прави “. Така дефинира Асен Василев лъжата на Борисов, че с помощта на него е направена програмата за финансиране на планове на общините. За 4 години на кабинета „ Борисов 3 “ са отпуснати 153 млн. за 266 общински планове. “Тази година започнахме новата стратегия и имаме подписано финансиране за 2,5 мрд. лева и към този момент никой кмет не би трябвало да се моли на финансовия министър, а кметът самичък взема решение защо ще се харчат парите. ”

Василев даде за образец Пловдив, където Общината е декларирала 100 млн. главно за два стадиона, само че не е получила пари от бюджета, тъй като не е подготвена с плановете. Бившият финансов министър насочи и риторичен въпрос към жителите на Пловдив - “Толкова ли е богата общината, че може да загуби 100 млн. лева? ”

Към сътрудниците от ГЕРБ Василев насочи апел: “Похвалете се с каквото сте свършили, само че не лъжете, че другите не са свършили нищо, тъй като тези неистини доста елементарно се опровергават “. Той уточни, че в последните три години бюджетната  философия на ПП-ДБ е да се влага и в инфраструктура, и в хора - в приходи, опазване на здравето и обучение. “Защото другояче имаме 1 млн. индивида напуснали страната. ”

Доходите
Ако инвестицията в приходите продължи с темпа на последните 3 години, след 4 години ще  стигнем междинна заплата от 2000 евро и минимална от 1000 евро и 300-400 хиляди българи ще се върнат, безапелационен е Василев. “Ако се работи по закон и по разпоредбите, България ще стане добра европейска страна, в която всички ние желаеме да живеем, ” увери той.

Решение за управническата рецесия
Думите му бяха подкрепени и от ръководителя на ДСБ Атанас Атанасов. ”Нашият проект не е блъф, ние предлагаме действителна опция да бъде основана постоянна власт с равноотдалечен от всички партии министър-председател, който да извади страната от рецесията. Виждаме, че и други сътрудници стартират да припознават тази концепция. Надяваме се да възстановим разговора, само че единствено в случай че всички те се обединят към наложителните антикорупционни промени, ” съобщи Атанасов и настоя за ясно вдишване на  отговорност от страна на политическите партии, които биха подкрепили подобен проект - и най-много на ГЕРБ.

Решения за Пловдив
По тематиката за превоза и инфраструктурата в Пловдив Веселина Александрова - представител на “Да, България ” от листата на ПП-ДБ в Пловдив, сподели следното: „ В предходния ни мандат като общински съветници инициирахме основаването на общинско сдружение, което да се погрижи за градския превоз. Пловдив е единственият град в цяла България, в който градският превоз е частен, а не общински. Това води до неспособност да се управлява качеството на услугата “.

Според нея работеща опция може да бъде това, което обединението предлага съответно за Пловдив и общинското сдружение “Екобус ”. За задачата е належащо да се работи редом и на равнище община, и на равнище страна. “След няколко години общинското сдружение “Екобус ” би трябвало да е квалифицирано да закупи рейсове с помощ от страната, след което то да поеме напълно всички линии на градския превоз “, счита  Александрова.



Купуването и продаването на гласове е закононарушение!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР