Тук са запазени най-много дървени сгради, украсени с изкусни резби.

...
Тук са запазени най-много дървени сгради, украсени с изкусни резби.
Коментари Харесай

Как в сибирския град Томск „плетат“ домове от дървена дантела

Тук са непокътнати най-вече дървени здания, украсени с изкусни резби.

В доста от тях към момента живеят хора.



Legion Media

Томск е един от най-старите градове в Сибир, учреден е през 1604 година. Преди век и половина той е огромен директен и търговски център, тук всеобщо идват търговци, архитекти, учени, лекари. Регулярнaта планировка на улиците и дървените имения от XIX и началото на XX век са добре непокътнати в града.
Колко къщи са непокътнати?


Legion Media

Историческият Томск е постоен със здания от дърво, тъй като в Сибир дърво има премного. Местните занаятчии ловко трансформират настоящите стилове от разнообразни столетия в истинска дървена архитектура.



Legion Media

Модерни са неоготиката, класицизмът, модернът. В Томск може да се видят къщи в тези стилове, които са направени единствено от дърво. Дори локалните богаташи избират да поръчват имения не от камък, а от дърво.



Legion Media

Техните къщи са украсени с резбовани фронтони, архитрави, високи шпилове и кули, за което получават епитета „ дантелени “. Освен това те се открояват с ярки цветове – измежду тях има жълти, червени, розови и сини.



Legion Media

Днес в града, където живеят малко повече от 550 000 души, са непокътнати към 2100 дървени къщи, издигнати преди руския интервал. От тях 701 са под протекция на страната.
Домът с плам птиците


Legion Media

Една от най-забележителните здания в Томск е по този начин наречената къща с плам птиците. В съветските приказки птицата се счита за магическа и образът ѝ постоянно се употребява в националните занаяти. Тук огнените птици украсяват покрива. Имението на улица Красноармейская е издигнато през 1903 година и принадлежи на търговеца Леонтий Желябо. Поръчва го като брачен подарък за щерка си. Няколко птици от тази къща са в локалния музей на дървената архитектура. Сега къщата е разграничена на жилища, в които живеят няколко фамилии.
Изумруденото имение


Legion Media

Тази къща на улица „ Белински “ наподобява като баснословен палат. Построена е през 1904 година от архитекта Станислав Хомич за фамилията му, както и за отдаване чартърен. Резбовани балкони, еркери (малки балкончета), ослепителен изумруден цвят, това предава чувство за същински замък.

Къщата е приета за архитектурен монумент през 1974 година. Сега тук се намира Лицензионната палата на Томска област.
Домът с шатра


Legion Media

Друга необикновена дървена къща от Станислав Хомич. „ Домът с шатра “ на улица Красноармейская е издигнат през 1902 година за търговеца Георги Голованов. Шатри, шпилове, кули – всичко е украсено с резбовани дървени елементи. От 1995 година в него се обитава Руско-германският дом, входът е свободен за всички гости.
Домът с шпила


Legion Media

Малко дървена неоготика може да се види на улица „ Кузнецов “. В тази къща, издигната през 1908 година, е живял лекар Валериан Василков със фамилията си. През предишния век лекарите работят освен в институции (Василков да вземем за пример е доктор в железницата), само че и практикуват в домовете си. В този случай първият етаж е нужен за приемане на пациенти, а всекидневните са ситуирани на втория етаж. След революцията от 1917 година къщата става жилищна постройка.
Дом в татарската слобода


Legion Media

Татари от разнообразни райони на Русия се заселват на улица „ Татарская “ в Томск. Това имение от 1902 година принадлежи на московския татарин Ахмедула Ахметов. Къщата има каменно мазе, а горните етажи са дървени. Прозорците са украсени със комплицирани архитрави. През 2007 година къщата е реставрирана, върнати са изгубените солидни врати. Днес тя е жилищна постройка.

създател: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР