Тук говорим за спасяването на държавата, за енергийната и националната

...
Тук говорим за спасяването на държавата, за енергийната и националната
Коментари Харесай

Жечо Станков с документи: Асен Василев затвори българската енергетика ден преди края си като министър

Тук приказваме за спасяването на страната, за енергийната и националната ни сигурност, добави националният представител

Всичко по Плана за възобновяване и резистентност е сложено под риск поради уговорките на някогашния министър председател Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев за затваряне на въглищните централи в страната. Това сподели на конференция в Бургас депутатът от ГЕРБ-СДС, някогашен зам.-министър и енергиен специалист Жечо Станков.

Народният представител сподели документа от българска страна за вдишване на уговорката, който е подписан от Асен Василев на 1 август 2022 година „ Това става един ден, преди да си замине тяхното държавно управление. Ти си наясно, че няма да управляваш повече, а подписваш документ за затваряне на българската енергетика, респ. стопанска система. В момента държавната енергетика е мощна и изнася сила в чужбина, сега, в който затворим централите, освен няма да можем да изнасяме, а ще внасяме ток “, сподели Жечо Станков.

Той добави, че 50% от ел. силата е с помощта на тези централи и хората, които работят там. Тук приказваме за спасяването на страната, за енергийната и националната ни сигурност, сподели Жечо Станков.

При затварянето на тези централи – всяка година би трябвало да им понижаваме излъчванията с по 10%, респ. 6500 санирани блока ще загубим или 500 хиляди жилището по-малко ще имаме санирани като краен резултат, пресметна депутатът.

 „ Ако сте ме видели в по-различна светлина, това е, тъй като аз не понасям някой да изрича лъжи и неистини. Поех ангажимент, че излязат ли от „ Продължаваме промяната “ да кажат нещо, което не е истина, ще отивам при тях с документа, с цел да покажа, че не е по този начин. Винаги сме възприемали работата си по този начин, че би трябвало да действаме като хората, които излизат и гласоподават, с цел да изберат своите народни представители. Това е нашата задача “, продължи той.

5 законопроекта и 2 решения се одобриха през предходната седмица в 48-ото Народно заседание, 90% от тях са на ГЕРБ-СДС, посочи Станков.



 Една от огромните победи на ГЕРБ-СДС е намаляването на административната тежест, когато едно домакинство желае да си конфигурира слънчеви панели. „ По време на последното държавно управление на Борисов ГЕРБ разписа стратегия, с която семействата да могат да аплайват и да получават до 1960 лева безплатно и до 15 хиляди лева за слънчеви панели за произвеждане на ел. сила. Тази стратегия е основана за най-малката къща в минимум обитаемо място до огромните жилищни здания в градски условия. С решението минаваме на осведомителен режим – всеки, който желае да си построи апаратура, би трябвало да уведоми документално основния проектант на Общината и електроразпределителното сдружение и да си избере кой да го инсталира. Декларация от изпълнителя и притежателя на постройката по-късно се изпращат до Общината “, изясни Жечо Станков.

Всяко домакинство, което има потребност и сега е на гориво, което замърсява въздуха в района, има право да кандидатства, добави той.

До 2-3 седмици хората ще могат да аплайват през ИСУН на Министерския съвет по програмата за инсталиране на фотоволтаични източници на сила.

„ Убеден съм в бъдещия триумф на програмата, която планува най-малко 10 хиляди семейства да се възползват. Като парламентарна група ще се ангажираме да прехвърлим средства към тази мярка. В Плана за възобновяване и резистентност заложихме мярка – от 100 хиляди лева до 1 млн. лева безплатно за фотоволтаични съоръжения за бизнеса “, сподели Жечо Станков.

По мотив тематиката със санирането на многофамилните жилищно здания той посочи, че сега желанието от Бургас и района е доста по-голямо от отпуснатото финансиране. „ Поставиха се бариери пред общините. Бургас ще разполага с 80 млн. лева, които ще стигнат за санирането на 30-40 блока, а това е извънредно незадоволително “, сподели Жечо Станков и добави, че ГЕРБ-СДС предлага Проект за решение в Народното събрание, посредством което още 200 млн. лева да бъдат трансферирани за санирането, което и със идващите си процедури би трябвало да продължи безплатно.

Еднофамилните къщи още веднъж да се върнат на дневен ред в програмата, защото по време на държавното управление на „ Продължаваме промяната “ те бяха изключени, добави Станков.

Той заяви и че ексминистърът на образованието акад. Николай Денков е спрял Бургас по пътя към значима цел. „ В Бургас сме е устремили да бъдем учебен хъб, с помощта на работата на Димитър Николов и екипа му. В последните дни на държавното управление на „ Продължаваме промяната “ организирах среща с акад. Денков, който пое ангажимент, че ще постави „ ДА! “ на преписката Бургас да има късмет да притегли филиал на Минно-геоложкия университет. На докладната е имало „ НЕ “, а аз не отидох там като политик, а като бургазлия “, сподели Станков.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР