Тук е истинска гражданска война, живеем в непрекъснат ужас. Ние

...
Тук е истинска гражданска война, живеем в непрекъснат ужас. Ние
Коментари Харесай

Българи са в окото на размириците в ЮАР, изправят се с оръжие срещу мародерите

Тук е същинска революция, живеем в непрестанен смут. Ние с детето не излизаме от у дома, а мъжът ми дава цивилен патрули с хората от квартала, които се провеждат сами, с цел да защитят домовете си от мародери те “.

Така разказва обстановката в Южна Африка 39-годишната българка Петя Емилова-Минева пред „ Телеграф “, която от 2 години живее със 7-годишната си щерка, брачна половинка си Ангел и татко си в град Дърбан, намиращ се в най-засегнатата от безредици те област Квазулу Натал.

Безредиците започнаха с блокирането на пътища и палежите на камиони в петък – ден откакто някогашният южноафрикански президент Джейкъб Зума бе вкаран в пандиза за изтърпяване на присъдата си от 15 месеца затвор за пренебрежение към съда, оповестява Асошиейтед прес. Протестните акции по отношение на вкарването на Зума в пандиза бързо прераснаха в неодобрение от ширещата се беднотия и неравноправие в ЮАР 27 години след края на апартейда (расовото разделяне в страната).

Икономическите компликации, породени от коронавирусната пандемия, в допълнение изостриха проблемите. Така разбунтувалите се започнаха всеобщо плячкосване и опожаряване на магазини и частни домове. До през вчерашния ден южноафриканската полиция заяви, че 72-ма души са починали, а 1234-ма са арестувани, съобщи още Асошиейтед прес. В изказване, публикувано във вторник, полицейският генерал-майор Матапело Питърс оповестява, че множеството от жертвите са починали, стъпкани при разграбването на магазини. Полицията проверява и информации за жертви при детонации, провокирани за разтрошаване на банкомати, както и при пукотевица, съобщи Българска телеграфна агенция.

Патрули

„ В Дърбан сме към десетина българи, само че в Йоханесбург, където е същата покруса като тук, живеят към 40 хиляди сънародници. Настоящият президент Сирил Рамафоса даде обещание помощ от армията за отбрана на мирното население и преодоляване на обстановката, само че такава до нощес (вторник вечерта – бел. ред.) нямаше. Полицията също не се вижда на никое място и се наложи хората сами да се провеждат, с цел да се защитят. Мародерите идват от близките села и крайните квартали с хиляди. Маркират с бели кръстове къщите, които са набелязали за плячкосване и опожаряване. Хората като отпор основават групи във Facebook и Уотсъп и непрестанно обменят информация за протичащото се. Създадоха барикади със личните си коли и се пазят със лични оръжия. Повечето са добре готови и въоръжени, дори имат ток по оградите на домовете си, само че ние като новодошли нямаме оръжия. Мъжът ми патрулира с газов револвер, нож и бухалка. Ужасно съм обезпокоена да не се случи нещо с него. Цяла нощ патрулираше, а ние с детето въобще не сме спали. Не знам докога ще съумеят да удържат града, тъй като като бройка са доста по-малко. Всички сме на ръба на силите си. Едва през днешния ден (вчера – бел. ред.) докараха бронетранспортьори до местата, където имаше протести и палежи, само че в този момент отново започнаха да атакуват “, показа паниките си Петя.

Храна

„ Идва и различен проблем – няма храна, тъй като няма доставки до магазините. Всички магазини и аптеки са или затворени, или разграбени. Ако някой работи, то опашките са километрични, към този момент очаквам четвърти час пред единствената работеща аптека в квартала. Храна имаме за още няколко дни, тъй като напазарувахме в събота. Какво ще вършим, като свърши, не знам. Надяваме се да стартират да идват камиони с доставки, тъй като се обрисува сериозен дефицит “, добави дамата.

Петя и брачният партньор й, които работят в интернет компания, към момента не са взели решение да изоставен ЮАР и да се върнат в България. „ Това ще е последният ни вид, защото всичко към този момент ни е тук – работа, дом, а и татко ми към този момент е доста възрастен и мъчно ще издържи 15-часов полет “, споделя младата майка. „ Най-много ми е жалост, тъй като тук животът беше прекрасен – кварталът е доста спокоен, чисто беше и доста красиво. Най-накрая намерихме някаква ниша за по-хубав живот и в този момент като че ли всичко се срутва. И нищо не можеш да направиш “, заключи Петя, представена от „ Монитор “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР