Тук днес пред вас и в този час съм с

...
Тук днес пред вас и в този час съм с
Коментари Харесай

Министър Танева и производители категорични: Място за паника и презапасяване няма! Храна има предостатъчно

Тук през днешния ден пред вас и в този час съм с представители на питателните магазини и представители на промишлеността, която създава храна. Днес желаеме да кажем пред всички вас действителни числа и информация, с които ще ви уверим, че българските производители са способни и имат запаси за 2 години напред да задоволят вътрешното ползване, даже и да няма нова годишна продукция. Няма никакви мотиви за терзание в това отношение. Храна има задоволително. Място за суматоха въобще няма. Всяка суматоха и презапасяване единствено ще докара до натоварване на фамилните бюджети, тъй като всяка една храна има период на валидност и след време ще би трябвало да бъде изхвърлена, което не е хубаво. Българска храна има и то премного. Не би трябвало да се презапасяваме.

Това съобщи на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието Десислава Танева  Десислава Танева Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 година в град Сливен. През 1990 година приключва ПМГ "Добри, която разяснява зародилата обстановка в страната с въвеждането на новите ограничения за противопоставяне против разпротсранението на ковид. " България е главен тръговец на пшеница в света. В момента имаме над 1 млн. и 700 хиляди тона. Това количество, което може да задоволи потребностите ни за над 1 година. Царевицата е над 2 млн тона. Това е задоволително за 2 години напред, даже да няма годишна продукция. Слънчогледовата промишленост има подготвеност за най-малко 3 месеца напред да се създаде олио. Като цяло слънчогледът ще стигне за една година напред. Сега желая да дам думата на производителите от всички сектори ", сподели още Танева.

Въведохме ограничения като в Италия: Ще работят единствено хранителни магазини и аптеки

"В сектора хлебопроизводтсво и сладкарстово няма никакъв мотив за суматоха ", разгласи Мариана Кукушева, член на Управителния съвет и формален представител на Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите. "Наблюдаваме, че има по-голямо търсене на самун, което е добра вест за нас. Няма сътрудник, който да е обезпокоен, че няма първични материали. Възможностите са да издържим 2 години без даже да има годишна продукция ", увери тя.

Министерство на вътрешните работи праща служители на реда към магазини за храни, аптеки и дрогерии

"Аз считам че място за терзание за изхранването на българските жители с млечни артикули няма ", безапелационен бе Димитър Зоров, ръководител на Асоциацията на млекопреработвателите в България. "Имаме всички нужни първични материали. Не би трябвало да се всява суматоха и не би трябвало да се търсят сензации. Прозиводството няма да спре и мляко ще има ", добави той.



"Можем да изхраним освен нашето население, само че и популацията на други страни с млечни артикули ", разгласи Владислав Михайлов от Националаната асоциация на млекопреработвалите. "Няма никаква заплаха да се стигне до дефицит на млечни артикули в магазините. Всичко друго е търсене на сензация и всяване на суматоха. Гарантирам, че гладни хора няма да останат. Бог да е с нас ", прикани Михайлов.

"Място за терзание за изхранването на българските жители с месо няма ", безапелационни бяха и от бранш месопроизводство. "Сектор месопроизводство е презапасен със първични материали. Място за суматоха няма. Хората би трябвало да си носят персоналната отговорност. Не би трябвало да се основава неуравновесеност. Тя не е потребна за никого ", безапелационни бяха месопроизводителите.

Министерство на вътрешните работи праща служители на реда към магазини за храни, аптеки и дрогерии

"Ние сме положителни производители на риба и изключителни преработватели ", разкри доктор Йордан Господинов, ген. секретар на Консултативния съвет за Черно море и изп. шеф на Асоциация на производителите на рибни артикули. "Нашият бранш е предопределен най-вече за износ. В България като цяло се употребява по-малко риба, в сравнение с в Европейски Съюз. Дори и да спрем риболова, можем да изхранваме България с риба за една година напред. Никой няма да има проблем с рибата. Проблемът е, че консумираме риба единствено веднъж в седмицата и аз приканвам - консумирайте риба най-малко два пъти седмично ", прикани той.

Дариткова: Има задоволително медикаменти и хранителни артикули в мрежите

"Категорично декларирам, че има задоволително създадени консервирани плодове и зеленчуци ", разгласи Антоанета Божинова, изпълнителен шеф на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. "Няма никакъв мотив за терзание. Трябва да бъдем виновни освен към фамилиите си, само че и към цялото общество. Храна ще има и няма място за суматоха. Ако можем да си останем по домовете, дано си останем. Можем да отговорим във всяко едно отношение ", добави тя.

"Уверявам всички консуматори, че няма потребност от суматоха ", съобщи Жана Величкова, изп ълнителен шеф на Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България. "Можем да отговорим без никакъв проблем на търсенето. Няма никакъв детайл за терзание ", безапелационна бе тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР