Туитър обяви премахването на 20 хил. фалшиви профила, свързани с

...
Туитър обяви премахването на 20 хил. фалшиви профила, свързани с
Коментари Харесай

"Туитър" изтри над 8500 профила на партията на Вучич

Туитър " разгласи премахването на 20 хиляди подправени профила, свързани с държавните управления в Сърбия, Саудитска Арабия, Египет, Хондурас и Индонезия, съобщи " Гардиън ".

От тях 8558 са свързани със сръбския президент Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия (СНС), която ръководи дружно със социалистите.

Цитираната причина е опит за посягане върху обществения разговор в обществената мрежа. Подобни дейности се предриемат за " засичане и следствие на държавно подкрепени осведомителни интервенции ". Над 43 млн. туита, които дават по-голяма публичност на позитивното новинарско отразяване на държавното управление и нападат политическите му съперници, също са заличени.

За подправени профили на СНС приказват самостоятелни сръбски медии от години, само че постоянно биват нападани за тези и други изказвания от проправителствени издания в страната.

По-малка е саудитската мрежа, засечена от " Туитър " - 5350 профила, настоящи от Саудитска Арабия, Египет и Обединените арабски емирства, с общо 36.5 млн. изявления, са отстранени. Публикуваното в тях наличие е сериозно към Катар и към турските дейности в Йемен (където Саудитска Арабия е съществена воюваща страна) и хвалебствено към саудитските управляващи.

" Капка в морето "

Центърът за наблюдаване на интернет към Станфордския университет е първият, алармирал за активността на профилите и декларирал, че мрежата е основала голям брой туитове, подкрепящи либийския размирен пълководец Халифа Хафтар и критикуващи режима на Башар ал Асад в Сирия и иранските управляващи.

Египетската мрежа от 2541 профила е обвързвана с проправителствения вестник " Ел Фагр ", а хондураската от над 3000 - със чиновник на президента Хуан Орландо Ернандес. Други 795, свързани с индонезийското държавно управление, са ориентирани против придвижването за самостоятелност в Западна Папуа.

" Туитър " е правил такива интервенции и преди, в това число против профили в Саудитска Арабия и Русия. Компанията приказва за потребността от бистрота в обществения спор, само че някои специалисти считат, че решението е по-скоро алегорично, защото е доста елементарно държавни структури да заменят профилите с други. " Когато погледнете този брой брофили... те са единствено капка в океана ", споделя Ниам Яраги от Центъра за нововъведения в технологиите към " Брукингс ". " Те ще имат евентуално някакво психическо влияние, само че мощно се колебая дали ще имат някакво същинско, очевидно въздействие върху нещо значимо. "

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новини без ковид (249)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР