Туитър Бил ГейтсБългария е най-тежко засегната страна в ЕС от

...
Туитър Бил ГейтсБългария е най-тежко засегната страна в ЕС от
Коментари Харесай

Нов безумен фейк обикаля България: Не е вярно, че Бил Гейтс е патентовал човешкото тяло

Туитър Бил Гейтс

България е най-тежко наранена страна в Европейски Съюз от теориите на конспирацията и подправените вести.

Измислените конспирации се популяризират в мрежата по-бързо от достоверните обстоятелства и това води до " балон " от вярвания, в който живее огромна част от обществото ни.
Компанията „ Microsoft ”, благосъстоятелност на Бил Гейтс, в никакъв случай не е получавала патент за изключителни права върху човешкото тяло.Патентът US6754472B1 визира единствено съответна технология, позволяваща безжичен транспорт на данни. 
Многократно споделян пост в обществената мрежа Facebook твърди, че Бил Гейтс е патентовал „ изключителните права за потребление на човешкото тяло като местна безжична мрежа ”. ревизира истинността на информацията след читателски сигнал.



Става въпрос за патент с номер US6754472B1, който компанията „ Microsoft ” получава през юни 2004 година, само че за него се заговаря едвам в този момент. Противно на изказванията във Facebook, той се отнася единствено за технология за предаване на информация посредством естествената електропроводимост на човешкото тяло. Никъде в описанието на патента не се загатва нищо за придобиване на физическа или интелектуална благосъстоятелност над човешкото тяло.
Може ли човешкото тяло да бъде патентовано?
В обявата, за която Factcheck.bg получи сигнал, се цитира хипотетично изказване на „ Microsoft ”, съгласно което компанията показва мнение, че „ човешкото тяло е просто интелектуална благосъстоятелност, която предстои на лицензиране ”. Factcheck.bg не откри сходно публично известие или изказване на софтуерния колос.

На процедура няма по какъв начин никоя компания или физическо лице да получи патент за потреблението на човешкото тяло. Това гласи  на Европейската патентна спогодба. В него се споделя още, че „ човешкото тяло на другите стадии от неговото формиране и развиване, както и елементарното разкриване на един от неговите детайли, в това число последователността или частичната поредност на ген, не може да съставлява патентоспособно откритие ”.

Това ограничаване е годно и в Съединени американски щати, където през 2013 година Върховният съд се , че „ естествено срещащите се ” гени не могат да бъдат патентовани, защото са „ артикул на природата ” и затова не могат да бъдат оповестени за човешко откритие.

Така или другояче патентът, който „ Microsoft ” получава, визира само технологията за продан на информация чрез човешкото тяло.
Откъде потегля дезинформацията?
„ Новината ”, че притежателят на софтуерната компания „ Microsoft ” е получил патент, с който придобива права над човешкото тяло, стартира да се популяризира в България след обява на уеб страницата „ The Bulgarian Times ”. От там тя е споделена 436 пъти, сподели наша инспекция с инструмента Crowdtangle.



След това информацията продължава своя живот в интернет, като обособени консуматори копират и разгласяват на профилите си еднакъв текст, в който се съдържат същите изказвания. Отвъд рамките на България, тази дезинформация се популяризира изключително интензивно в съветски уеб страници.



Неверните изказвания се разпространяват на немски език посредством уеб страницата на придвижването Anonymous.

 Патентите, свързани със притежателя на „ Microsoft ” Бил Гейтс неколкократно са ставали мотив за тайни теории и неверни тълкования. Една от най-скорошните такива е обвързвана с патент със „ злокобния ” номер 060606. За него се твърдеше, че планува имплантирането на чипове в човешкото тяло за рандеман на криптовалути. Няколко одобрени организации за инспекция на обстоятелствата към този момент опровергаха тази дезинформация – прочетете повече  и .
Проверено:
Патентът, който компанията „ Microsoft ” получава, е от 2004 година и е за технология за транспорт на данни чрез естествената електропроводимост на човешкото тяло. Той по никакъв метод не дава на софтуерния колос изключителни права над човешкото тяло.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР