Туберкулозата е на първо място по разпространение и смъртност в

...
Туберкулозата е на първо място по разпространение и смъртност в
Коментари Харесай

Туберколозата е на първо място в света по разпространение и смъртност

Туберкулозата е преди всичко по разпространяване и смъртност в света. Това споделят медиците в Световния ден за битка със болестта. Около девет милиона души в света годишно се разболяват от туберкулоза, предава Българска национална телевизия. Най-много са болните в Азия и Африка, само че " жълтата гостенка " не подминава и развити европейски страни.

" Преди, в случай че казвахме, че това е болест на бедните, в този момент можем да кажем, че това е болест на хората с разрушена имунна система. Имаме преобладаване на млади дами, успяващи дами, тези, които се стремят да бъдат съвършени домакини и да изградят кариера ", сподели доктор Петър Петров – шеф на Пневмофтизиатричното поделение в СБАЛПФЗ – Варна.

Заболеваемостта в страната се следи там, където няма задоволително предварителна защита.

" Там, където има по-малки грижи, сега са преди всичко по заболеваемост като Враца, Видин и така нататък Във Варна ние сме на едни от най-ниските индикатори по заболеваемост ", съобщи доктор Петър Петров – шеф на Пневмофтизиатричното поделение в СБАЛПФЗ – Варна.

През миналата година в белодробната болница във Варна са се лекували 67 души. И макар че туберкулозата е социалнозначимо заболяване, здравното заведение не получава задоволително финансиране за дейностите си и от години е в тежко финансово положение. Дори предходната година поради неизплатени сметки за ток, то беше затворено за две седмици, а болните - изпратени по домовете си. Дълговете му доближиха близо един милион лв..

" Не сме давали заплати за два месеца за предходната година. На Национална агенция за приходите изискуем доста пари за заплатите, само че парите към този момент са гласувани от Общинския съвет и от през вчерашния ден подписах контракта, с който ще ни преведат 375 000 лв., с които ще унищожаваме всичко и дотук излизаме на нула до момента, само че отново ще трупаме ", съобщи доцент Христо Ганчев – шеф на Специализирана болница за интензивно лекуване на пневмофтизиатрични болести – Варна.
Отпусканите от страната 90 лв. за лекуването на един болен от туберкулоза дневно не са задоволителни за покриването на всички разноски на здравното заведение, тъй като са двойно по-високи, споделя доцент Ганчев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР