Туберкулозата е животозастрашаващо заболяване, протичащо с бактериална инфекция, причинявана от

...
Туберкулозата е животозастрашаващо заболяване, протичащо с бактериална инфекция, причинявана от
Коментари Харесай

Нов тест оценява риска от туберкулоза 2 години напред


Туберкулозата е животозастрашаващо заболяване, протичащо с бактериална зараза, причинявана от Mycobacterium tuberculosis, или микроб на Кох . Причинителят се разнася по въздушно капков nът и заразяването става доста елементарно след контакт с болен или преносител. За наслада, в към 90% от случаите заразяването с туберкулозни бактерии може да не предизвика зараза, а микроорганизмите да изпаднат в така наречен латентна фаза .

В опрделени случаи обаче, най-много при имунен срив, причинителите може да се задействат и да се развие дейна туберкулоза със сериозна бактериална зараза. Точно в тази фаза болестта е най-опасно, а и най-заразно.

Около 20% от контактувалите с болен с дейна туберкулоза се заразяват и също развиват болестта. През последните години учените насочваха напъните си към създаване на ефикасни способи за профилактика при хора, постоянно контактуващи с заболели от туберкулоза. И усилиятаи м към този момент дават резултат. Проследяването на риска от развиване на туберкулоза след контакт с болен към този момент ще може да се реализира доста сполучливо.

Наскоро беше оповестено, че е създаден кръвен тест , който прави оценка риска от развиване на туберкулоза в границите на 2 години напред във времето. Очаква се този тест да помогне за доста по-успешната профилактика на туберкулозата при хора, контактували с болен, както и за спестявяне на ненужното антибиотично лекуване при хора, при които има единствено подозрения за вероятно заразяване.

Новият тест е създаден от интернационален теоретичен екип след дългогодишно съдействие и продан на информация от разнообразни изследвания по света. В основата на теста стои следене интензивността на няколко гени в ДНК, които имат присъединяване в активирането на бактериите , причинители на туберкулоза, и излизането им от латентната фаза. Следенето интензивността на тези гени може да планува възможното активиране на туберкулозните бактерии за интервал от 2 години напред във времето.

Така ще се дава късмет за навременна профилактика за отбягване активирането на заболяването при хора преносители или контактували с болен.

Свързани публикации.. Целим понижаване на туберкулоза с 40% към 2025 година 0 Намалява заболеваемостта от туберкулоза у нас 1 Как да спрем диабета при предиабет? 0

Профилактиката на туберкулозата включва главно ограничения за укрепване и поддържане на имунитета. В случаи на определяне на по-сериозен риск от развиване на туберкулоза се назначават и по-сериозни превантивни ограничения, някои от които имат съществени странични резултати. Именно унищожаване потребността от тези ограничения е измежду главните преимущества на новия тест за ранна преценка на риска от туберкулоза. Този тест е доста по-чувствителен от до момента прилаганите и ще даде опция съществени превантивни ограничения да се подхващат единствено при хора, които са изложени на най-голям действителен риск от болестта и то в границите на цели 2 години напред във времето.

Ежегодно в световен мащаб се откриват към 10 милиона нови случая на дейна туберкулоза , а съгласно формалните данни съвсем 2 милиарда души са преносители на

Mycobacterium tuberculosis. Разработването на новаторския тест за ранно диагностициране на туберкулоза е първата по-значима стъпка през последните години по пътя към обезпечаване на по-успешна превантивна грижа за този голям брой хора.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР