ТУ-Габрово е на едно от първите места сред одобрените университети,

...
ТУ-Габрово е на едно от първите места сред одобрените университети,
Коментари Харесай

ТУ-Габрово стартира пет европейски проекта


ТУ-Габрово е на едно от първите места измежду утвърдените университети, заяви доцент доктор Лиляна Русанова
(снимка: ТУ-Габрово)

Технически университет – Габрово стартира работа по пет нови плана, финансирани по стратегиите „ Еразъм+ ” и „ Хоризонт 2020 ” на Европейската комисия. По четири от тях университетът е водеща организация, а в единия е сътрудник.

Тази година с изключение на присъединяване в подвижност на преподаватели и студенти в Европейския съюз се планува и продан сред ТУ-Габрово и университети от страни отвън него. Проектът ще се осъществя за първи път в университета при извънредно огромна конкуренция. ТУ-Габрово е получил над 80 точки и е на едно от първите места измежду утвърдените университети, показа доцент доктор Лиляна Русанова – зам.-ректор „ Международно съдействие и връзки с обществеността ”.

Проектът дава опция за съдействие с два партньорски университета от Украйна и един университет от Молдова. „ Студентите, идващи от Украйна, престояваха по-кратко при нас, като техните университети поемаха финансирането им. Сега те ще могат да се образоват тук през целия учебен срок, както и ние ще можем да изпращаме студенти при тях ”, разясни доцент Русанова.
още по тематиката
През този месец започват два плана в региона на съдействието за нововъведения и продан на положителни практики. Дейностите са по стратегия „ Еразъм+ ” и ще продължат до 2022 година

Единият план попада в бранш „ Професионално обучение и образование ”. Той сплотява четири университета – ТУ-Габрово, Международен гръцки университет, Технически университет-Гданск (Полша) и Нишки университет (Сърбия). Участват също четири търговско-промишлени покои и един снабдител на професионално обучение и образование от България, Гърция, Полша и Сърбия, измежду които Габровската комерсиално промишлена палата и Клъстер „ Тракия икономическа зона ”. Целта е основаване на общественост за повишение на квалификацията на техници и инженери посредством интензивно учене в бранша на машиностроенето и мехатрониката.

Другият план е с название „ Училища за създатели: Включване на 3D дизайн и програмиране в образованието в междинните учебни заведения за поощряване творчеството и ангажираността на учениците с науката, технологиите, инженерството и математиката ”. В него ще си партнират организации от България, Гърция и Турция. Идеята е да се основат образователни запаси за 3D дизайн и 3D щемпел и дидактически управления за планиране и въвеждане на 3D технологиите в STEM образованието. Проектът е ориентиран към локални учебни заведения, детски градини, учители, възпитаници, локални управляващи и просветителни дирекции.

„ Проектът за „ Училища създатели ” е в бранш „ Училищно обучение ” и е единственият утвърден план, подаден от висше образователно заведение. Въпреки сериозната конкуренция той е класиран на пето място от общо 18 утвърдени плана по целта „ Развитие на новаторски педагогичен практики и принадлежности в областта на учебното обучение ”, посочи Лиляна Русанова. Това дава отговор на устрема на ТУ-Габрово за по-тясно партньорство с учебните заведения и подкрепяне на учителите и учениците.

И тази година Техническият университет ще съблюдава традицията и ще се включи в мега събитието „ Европейска нощ на учените ”. То се осъществя по дейностите „ Мария Склодовска-Кюри ” на стратегия „ Хоризонт 2020 ”. Инициативата разпространява работата, всекидневието и смисъла на учените и техните открития. Университетът е планувал разнообразна стратегия за основното събитие на 27 ноември.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР