Цюрих. . От нощта на понеделник срещу вторник – 01:54

...
Цюрих. . От нощта на понеделник срещу вторник – 01:54
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Сеизмична активност е регистрирана в Югозападна Швейцария, няма щети

Цюрих. . От нощта на понеделник против вторник – 01:54 на 5 ноември – територията на община Савие, северно от град Сион (Зитен, нем.) – административен център на швейцарския кантон Вале (Валис, нем.) в Югозападна Швейцария, е подложена на доста дейна земетръсна активност, осведоми Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).
До 18 часá локално време през днешния ден мрежата за наблюдаване на швейцарската сеизмологична работа в Цюрих записва към 150 труса. Деветнадесет от тях са с магнитуд 2 и по-голям, като 12 са с магнитуд от 2.5 нагоре. Най-силните трусове са четири и са с магнитуди сред 3.0 и 3.3; за съпоставяне, Евро-Средиземноморският център оповестява 3 труса в магнитуден диапазон 3.3-3.5 и още два с магнитуд 2.9. Малките разлики в оценките се дължат на друг метод. Не по-малко от 25-30 труса са усетени от популацията в региона сред Сион (10 км южно от епицентъра) и Сиер (15 км югоизточно), регион на изток-югоизток от Женевското езеро, а оптималните – и в частта Бернски Оберланд на кантона Берн (Бернски Оберланд е на север от засегнатия кантон Вале (Валис)). Активираната област е измежду масива на Алпите и доближава дълбочина 10 км. Преимущество в сеизмогенезиса има дълбочинният пласт на 4-5 км под земната повърхнина.
Зоната на интензивността от последните дни е една от най-сеизмоактивните зони на територията на Швейцария. Сеизмичността по тези места, съгласно швейцарските откриватели, се дължи на струпване на напрежения, породени от междуконтиненталната колизия на Африка с Европа, и от компесаторните напрежения, провокирани от геоморфоложкото развиване на Алпите.
Последното огромно земетресение в Швейцария с динамичен магнитуд 5,8 (6.1 по скалата на Рихтер) е с епицентър също северно от Сион на 25 януари 1946 година Земетресението е лишило 3 човешки живота и предизвикало тежки вреди на към 3500 здания в Сиер, Сион и покрайнините им – оптималната активност от VIII степен. До края на 1946 са усетени над 500 афтершока, измежду тях четири с интензитет VI и VII степен. Щетите, породени от земетръсната интензивност през 1946 година се правят оценка на 26 милиона днешни швейцарски франка.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР