Цялото трасе на автомагистрала „Хемус“ може да бъде готово до

...
Цялото трасе на автомагистрала „Хемус“ може да бъде готово до
Коментари Харесай

Магистрала Хемус може да бъде готова през 2025 г.

Цялото трасе на автомагистрала „ Хемус “ може да бъде готово до 2025 година, декларира районният министър Николай Нанков.

Трасето на Автомагистрала „ Хемус " е част от Европейската пътна мрежа от връзката с кулоар IV на запад до кулоар IX наоколо до гр. Велико Търново. Предвидено е да свързва източните и западните елементи на България с Трансевропейската пътна мрежа.

Цялостното създаване на Автомагистрала „ Хемус " ще форсира процеса на икономическо и обществено доближаване на районно равнище и ще окаже удобно въздействие върху бизнеса и основаването на нови работни места. Общият брой на популацията, което ще се възползва от усъвършенстваната инфраструктура, е към 2,9 млн. души върху повърхност от съвсем 44% от територията на страната. Това декларира районният министър Николай Нанков в отговор на депутатски въпрос за това какви са периодите за проектирането и построяването на лот 4 и лот 5 на автомагистрала Хемус и обезпечено ли е нужното за това финансиране.

Автомагистрала „ Хемус " ще обезпечава и връзка с пристанище Варна, което е основно за търговията с Украйна, Русия и Турция.

Общата дължина на Автомагистрала „ Хемус " (А2) е към 420 км. В употреба са секторите от София до Ябланица и от с. Белокопитово до Варна, с обща дължина близо 170 км.

Неизградената част от автомагистралата стартира от гр. Ябланица, област Ловеч, и приключва при с. Белокопитово, област Шумен. Проектът е разграничен на няколко сектора:

1.1. Участък от Ябланица - Боаза. Обща дължина: 9,3 км; Етапна връзка с път 1-4 Коритна - Белокопитово; Селскостопански подлези - 5 бр.; Селскостопански надлези - 2 бр.; Подлези - 1 бр.; Автомагистрала с габарит 27 м.

Подписан Договор за планиране и строителство от 19.07.2017 година на стойност 54 990 000 лева без Данък добавена стойност. Проектът се финансира от републиканския бюджет. За сектора има направен и утвърден механически план, отчуждителните процедури са завършили. Започна осъществяването на строително-монтажните работи в сектора с подписването на Акт обр. 2а от 21.03.2018 година, които са с дълготрайност 730 дни. Срок за довеждане докрай на строителството - март 2020 година

1.2 Участък от км 87+800 до секване с път III-307, в това число пътен възел „ Дерманци " ;

1.3 Участък от края на пътен възел „ Дерманци " (пресичане с път III-307) до пресичането с път Ш-3005, в това число пътен възел „ Каленик " ;

1.4 Участък от края на пътен възел „ Каленик " (пресичане с път III-3005) до пресичането с път II-35, в това число пътен възел „ Плевен ", с приблизителна дължина 17,800 км;

За правата от п.в. „ Боаза " до пресичането с път II-35 Плевен - Ловеч е извършена социална поръчка в три обособени позиции за разработване на механически план по следата на усъвършенствано трасе. През м. май 2017 година са подписани договорите за планиране. Техническият план за Автомагистрала „ Хемус ", по който ще се прави строителството сред „ Боаза " и път II-35 „ Плевен - Ловеч ", с приблизителна дължина 50 км, е в развой на разработване. Като част от плана се създава Подробен устройствен план - Парцеларен проект, с който се дефинират засегнатите площи, нужни за строителство.

Индикативна стойност на строителството на сектора от п.в. „ Боаза " до пресичането с път II-35 Плевен - Ловеч - 499 000 000 лева без Данък добавена стойност. За обекта няма обезпечено финансиране.

1.5 Участък път II-35 до пресичането с път III-301

1.6 Участък път III-301 до пресичането с път III-303

1.7 Участък път III-303 до пресичането с път 1-5

За Автомагистрала „ Хемус " в сектора от път II-35 „ Плевен - Ловеч " до пресичането с път I- 5 „ Русе - Велико Търново " следва да бъде направен ПУП-Парцеларен проект. След привършване на отчуждителната процедура се възнамерява осъществяване на процедура за избор на реализатор за осъществяване на планиране и строителство (инженеринг).

Индикативна стойност на строителството на сектора от път И-35 „ Плевен - Ловеч " до пресичането с път 1-5 „ Русе - Велико Търново " - 850 000 000 лева без Данък добавена стойност. За обекта няма обезпечено финансиране.

1.8 Участък от път 1-5 до път III-5208, с дължина 89.69, габарит Г27 с по две ленти за придвижване в едната посока и спешна лента

Проектиране и ново строителство (инженеринг). Срок за оповестяване на процедурата за възлагане на социална поръчка: 2021 година. Индикативен период за пускане на строителството: 2022 година Срок за довеждане докрай на строителството: 2023 година Индикативна стойност на планиране и строителството на сектора от път 1-5 до път III-5208 - 890 000 000.00 лева без Данък добавена стойност. За обекта няма обезпечено финансиране.

1.9 Участък от п.в. Буховци - п.в. Белокопитово Обща дължина: 16,32 км; Пътен възел - 1 бр.;Пътна връзка с път 1-4 Коритна - Белокопитово; Виадукти - 6 бр.; Мост - 1 бр.; Надлез - 1 бр.; 11 бр. пресичания със селскостопански пътища

Обща дължина: 16,32 км. Подписан Договор за планиране и строителство от 29.09.2017 година на стойност 119 785 000 лева без Данък добавена стойност. Проектът се финансира от републиканския бюджет.

Към момента се изготвя техническият план от определения реализатор, след правенето му ще се действа издаване на Разрешение за градеж и ще стартира строителството. Срок за осъществяване - 910 дни, включващо направа на механически план и строително-монтажни работи. Срок за довеждане докрай на строителството - ноември 2020 година, се споделя в писмения отговор на министър Нанков.

Министерство на районното развиване и благоустройството и Агенция „ Пътна инфраструктура " работят при цялостна готовност на административния запас, с цел да може цялото трасе на Автомагистрала „ Хемус " да бъде издигнато до 2025 година За обезпечаване на средства за подготовката и осъществяването на плановете за секторите от п.в. „ Боаза " до п.в. Буховци се търсят източници на финансиране, измежду които публично-частно партньорство и държавно обезпечени заеми, приключва отговорът на министъра.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР