Цялото предлагане на Биткойн, ограничено до 21 милиона токена, се

...
Цялото предлагане на Биткойн, ограничено до 21 милиона токена, се
Коментари Харесай

Над 90% от всичките Биткойн токени вече са добити – колко остават?

Цялото предложение на Биткойн, лимитирано до 21 милиона токена, се добива непрекъснато от основаването му през 2009 година насам, като след 14 години почти 93% от това общо предложение, е добито.

До декември 2023 година са добити над 19 милиона BTC , с което е надхвърлена границата от 93% от общото предложение. Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, означи това достижение посредством X (Twitter).

По данни на Blockchain.com към 5 декември са били добити към 19,560,877.158 BTC, като в интервала от април 2022 година до декември 2023 година в обращение са били въведени по-малко от 600 BTC, което акцентира понижения ритъм на предложение на Биткойн.

В първите дни (от януари 2009 година до януари 2010 г.) бяха добити над 2 милиона монети, макар че Биткойн беше по-малко известен. Тази наклонност се резервира, като през идващите години се следиха сходни модели, до момента в който халвинг събитията не ги понижиха на половина.

Предстоящото през 2024 година халвинг събитие ще понижи още един път на половина блоковите награди при BTC, което доста ще понижи новото предложение.

При 93% от общото предложение, което към този момент е добито, остават малко над 1.4 милиона монети от първичните 21 милиона. Добивът на тези оставащи 7% обаче ще отнеме доста повече време, в сравнение с добитите преди този момент 93%.

Според графиците за халвинг събитията (на всеки четири години) се чака да са нужни още 117 години за извличане на останалите 1.44 милиона BTC, като последният блок се чака да бъде придобит към 2140 година, което ще означи края на основаването на нови BTC токени.

Докато за добиването на 19.6 милиона BTC бяха нужни 14 години, добиването на останалите 7% ще отнеме съвсем 10 пъти повече време. Предвижда се през същата година да се случи и последното такова събитие.

Очаква се след цялостното извличане на BTC миньорите да потърсят по-високи такси за транзакции като отплата, защото блоковите хонорари ще бъдат прекъснати. Макар това се чака цената на BTC да се покачва след всяко халвинг събитие, което ще подсигурява непрекъснати тласъци за миньорите през идващите години.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР