Цялото оборудване в АЕЦ Белене“ е в добро състояние и

...
Цялото оборудване в АЕЦ Белене“ е в добро състояние и
Коментари Харесай

Росен Христов: Цялото оборудване в АЕЦ „Белене“ е в добро състояние и е годно за експлоатация

Цялото съоръжение в АЕЦ „ Белене “ е в положително положение и е годно за употреба, съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов, който инспектира площадката и оборудването в плануванаъа втора атомна електроцентрала у нас.

" Направихме инспекция на консервацията на оборудването, което се намира на площадката на „ Белене “ и на поддръжката на самата площадка. Всички работи се извършват по проект, според предписанията на производителите. Де факто цялото съоръжение е в положение, годно за употреба и дава отговор на всички стандарти ", добави Христов.

Той добави, че следва да се направи цялостно техническо предпроектно изследване, което да отговори на всички наболели въпроси - какво може да се построи, по какъв начин може да се построи, с какво съоръжение, какъв брой ще коства, може ли да се употребява съществуващото съоръжение и да се интегрира в нова система. " Когато съберем цялата информация, ще бъдем подготвени да я представим в Народното събрание за взимане на финално решение ", сподели Христов.

По думите му сега в АЕЦ „ Белене “ има съоръжение за над 1 милиарда лв., което стои неизползваемо. " Поддръжката му в такова съвършено положение коства милиони и мисля, че е извънредно време България да вземе решение по какъв начин да продължи с този актив, който е забележителен и като вложени средства, и е стратегически значим за страната ", разяснява още министърът.

Росен Христов съобщи, че ще бъде изработен цялостен разбор какво може да се построи със съществуващото съоръжение и дали ще има някаква взаимозависимост от съветските компании в бъдеще, тъй че да бъде направена оценка на всички опасности, в това число и геополитически.

" Преговаряме с френската компания „ Фраматом “ да създадат цялостно изследване, което да ни даде отговор какво може да се построи на площадката с това съоръжение или каква е алтернативата, да бъде изработен разбор на всички механически и стопански опасности, и да бъдат дадени наставления какво е най-хубавото решение ", изясни министърът. По думите му този разбор ще отнеме към 10 месеца.

Министърът съобщи, че е извънредно време да бъде направена крачка към взимане на финално решение какво би трябвало да бъде направено с площадката и съществуващото съоръжение, тъй като сега има разноски в порядъка на милиони левове на година, без да се реализира напредък. Той добави, че над 30 индивида работят на площадката, които се занимават с поддръжка на територията, защита, непрекъсната консервация на оборудването.

Министър Росен Христов разяснява още, че най-бързият план, който може да бъде осъществен, имайки поради напредналата фаза на договарянията и анализите, е построяването на седми блок на АЕЦ „ Козлодуй “. До 8-10 години той може да влезе в употреба, уточни министърът.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР