Цялото оборудване в АЕЦ Белене“ е в добро състояние и

...
Цялото оборудване в АЕЦ Белене“ е в добро състояние и
Коментари Харесай

Цялото оборудване на АЕЦ Белене е годно за експлоатация, обяви енергийният министър

Цялото съоръжение в АЕЦ „ Белене “ е в положително положение и е годно за употреба, съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов, който инспектира площадката в плануванаъа за втора атомна електроцентрала у нас.

" Направихме инспекция на консервацията на оборудването, което се намира на площадката на „ Белене “ и на поддръжката на самата площадка. Всички работи се извършват по проект, според предписанията на производителите. Де факто цялото съоръжение е в положение, годно за употреба и дава отговор на всички стандарти ", добави министърът, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му следва да се направи цялостно техническо предпроектно изследване, което да отговори на всички наболели въпроси - какво може да се построи, по какъв начин може да се построи, с какво съоръжение, какъв брой ще коства, може ли да се употребява съществуващото съоръжение и да се интегрира в нова система. " Когато съберем цялата информация, ще бъдем подготвени да я представим в Народното събрание за взимане на финално решение ", сподели Христов.

По думите му сега в АЕЦ „ Белене “ има съоръжение за над 1 милиарда лв., което стои неизползваемо. " Поддръжката му в такова съвършено положение коства милиони и мисля, че е извънредно време България да вземе решение по какъв начин да продължи с този актив, който е забележителен и като вложени средства, и е стратегически значим за страната ", съобщи министърът.

Росен Христов сподели още, че ще бъде изработен цялостен разбор какво може да се построи със съществуващото съоръжение и дали ще има някаква взаимозависимост от съветските компании в бъдеще, тъй че да бъде направена оценка на всички опасности, в това число и геополитически.

" Преговаряме с френската компания „ Фраматом “ да създадат цялостно изследване , което да ни даде отговор какво може да се построи на площадката с това съоръжение или каква е алтернативата, да бъде изработен разбор на всички механически и стопански опасности, и да бъдат дадени наставления какво е най-хубавото решение ", изясни министърът. По думите му този разбор ще отнеме към 10 месеца.

Той добави, ч е над 30 души работят на площадката, които се занимават с поддръжка на територията, защита, непрекъсната консервация на оборудването.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР