Цялата политическа история не е така рационална, както ни се

...
Цялата политическа история не е така рационална, както ни се
Коментари Харесай

Ивайло Дичев: Радев е мистерия за българската политика, питам се - какво цели, какво иска?

" Цялата политическа история не е по този начин рационална, както ни се коства - ние си мислим, че има някакви ползи, които се пазят, цели, национални цели и така нататък А в действителност зад тази работа стои една борба на знаци, на тълкования, на вини - кой ще е отговорен за новия неуспех ". Това съобщи пред проф. Ивайло Дичев - началник на програмата по културна антропология на Философския факултет на Софийския университет.

" Цялата работа се върти към това кой ще бъде отговорен. Най-голяма виновност за това, че се затруднява дотам и може би ще се провали съставянето на държавно управление, носи партия " Възраждане ", която отхвърля да сътрудничи с който и да било и стартира да работи за избори. Който е дал своя вот за нея, би трябвало да знае, че е дал своя вот за неуспеха на този парламент. След нея е партия ГЕРБ, която не пожела да смени своя водач и да извади напред различен човек с нови хрумвания и визия. След това е Движение за права и свободи, която не пожела да отдръпна поддръжката си за основния прокурор. После са Българска социалистическа партия, която ненадейно направи завой с тази хартиената бюлетина кой знае за какво и сложи под подозрение обединението на промяната. Накрая да кажем и за " Продължаваме промяната " - те не се научиха да вършат политика, което значи да договарят всякакви неща с другите участници, подмолно за жалост - тези неща не се вършат пред очите на публиката, а подмолно. Те са прекомерно идеалистични, желаят всичко да бъде почтено и очевидно, а в действителност политиката допуска някои сделки, които не са чак толкоз симпатични за огромната аудитория ", изясни проф. Дичев в изявление за предаването " Хоризонт до обед ". 

По думите му доста постоянно политиката се прави зад камерите на публичността. 

" Този краен блян към праволинейност, почтеност и неприкритост ми се вижда, че малко ги затруднява ", уточни той по отношение на Политическа партия и добави:

" Този метод, който възприеха сега с този мандат, ми се вижда една добра стъпка, в случай че не за това държавно управление, което може би няма да се реализира, то по принцип за един по-общ проблем - като общество би трябвало да се научим да вършим взаимни отстъпки. Компромисът е нещо, което се създава. Те сега оферират тази формула на компромиса, оферират тези 4 целта, които да се гласоподават в Народно събрание и да се види дали има единодушие към тях и едвам тогава да пристъпят към сформиране на държавно управление ". 

Според него по тези цели ще има огромно болшинство по принцип, по наличието. Възможната опозиция ще бъде по формата - по това, че е даден мандат на Политическа партия, която е в спор с огромните партии в Народното събрание, означи проф. Дичев:

" Има разминаване сред наличието на политиката (тези приоритети) с ритуалната страна на въпроса - на кой е връчен мандатът. " Те не поддържаха кабинета " Габровски ", в този момент пък ние няма да подкрепим техния " ".

Според него тази междинна стъпка разрешава на Политическа партия да се отдръпват с чест - в случай че целите им се одобряват, а кабинетът в зала се отхвърли. 

" Президентът е доста странна фигура. Това е една тайнственост в българската политика. Той се конфронтира грубо с съвсем всички партии в днешния парламент. Разклати надълбоко стабилността на страната. Можем единствено да се питаме какво цели, какво желае ", изрече мнението си проф. Ивайло Дичев. Според него дали президентът желае държавно управление или не ще стане ясно след седмица:

" Ако връчи мандата на " Демократична България " или " Български напредък ", значи той се надява въпреки всичко да има държавно управление. Ако го връчи на Българска социалистическа партия, явно няма да има подобен късмет ". 

" Всички наблюдаващи стартират да разсъждат за това, че е вероятен един трети мандат, който ще преодолее тази алегорична победа, която биха имали в този момент Политическа партия, в случай че съумеят да сформират кабинет. Това с тези мандати има алегоричен смисъл ", разяснява проф. Дичев. 

За третия изследователски мандат той разяснява:

" " Български напредък " наподобяват безпринципни. Изглеждат подготвени на всичко. При тях чувството е, че те са основани с тази цел - да се направи някаква уйдурма ". 

Според него сюжетът с Демократична България е по-сериозен. Те са по-умерени, добави той и акцентира, че от ГЕРБ са подготвени да работят с тях, което е една опция. 

Проф. Дичев счита, че жителите би трябвало да се запитаме - за какво гласуваме за партии, които не желаят да ръководят и не са подготвени с хрумвания. 

" Ако нямаме водачи, ние не сме нация. Трябва да се вгледаме в себе си - за какво ненавиждаме страната си, за какво не желаеме да бъдем ръководени, за какво желаеме да се разпадаме на племена. Това е бездънен спор, който отива много оттатък съответните политически сюжети сега ". 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР