„Цялата общественост в момента се вълнува от няколко въпроса. Хората

...
„Цялата общественост в момента се вълнува от няколко въпроса. Хората
Коментари Харесай

Проф. Георги Михайлов представи средносрочните и стратегически мерки на БСП в сферата на здравеопазването

„ Цялата общност сега се вълнува от няколко въпроса. Хората се чудят по какъв начин ще прекарат зимата и по какъв начин ще се оправи нацията и най-много ръководството с казуса КОВИД-19, който е международен, само че и народен проблем. " Това съобщи лидерът на листата на " Българска социалистическа партия за България " в Благоевград проф. Георги Михайлов по време на формалното разкриване на предизборната акция на левицата.

Той цитира изследване от месец септември тази година, оповестено в най-голямото научно списание в региона на медицината " Лансет " и направено от двама експерти по КОВИД-19: „ Те споделят, че за справяне с такава тежка здравна рецесия, с доста стопански, политически и психически последствия са нужни 2 съществени неща, към които е ориентирана и програмата на Българската социалистическа партия. Първото е - равнището на опазването на здравето във всички обществени равнища, за всеки жител да бъде с еднообразно качество, което в България въобще не е по този начин. На второ място е, че здравните системи в една страна са толкоз значими, колкото са значими банковите системи. Здравната система в България е разрушена и това отчасти дава отговор на въпроса " Каква е повода за високата смъртност ", изясни професорът.

По думите му първият въпрос, който левицата слага в средносрочен и стратегически проект, е деликатна, професионална и политическа подготовка на нужните нормативни промени: „ 6 закона ръководят българското опазване на здравето, ние би трябвало да ги стиковаме благодарение на Народното събрание и цялата нация, с цел да премахнем нездравословния търговски статут на държавните, университетските и общинските лечебни заведения ", разясни той.

На последващо място съгласно проф. Михайлов това, което изисква положителното здраве е положителната информация за придвижването на пациентите в страната, за положението на обособените здравни райони, за опциите на лечебните заведения. Всичко това изисква основаването на електронно работещо досие на всеки пациент и електронна здравна карта.

„ Българските жители доплащат съвсем 50% от своята здравна помощ, това е извънредно незаслужено ", безапелационен бе социалистът.

В изискванията на здравната рецесия левицата желае основаването на настоящ, електронен портал, посредством който всеки български жител ще може да следи превоза на лекарства: „ Сега изследванията демонстрират, че към 20-30% от пациентите забавиха своята диагностика и лекуване на социалнозначими болести като онкологични, автоимунни, диабетни. За тези лекарства се сътвориха условия да бъдат реекспортирани, да бъдат изнесени от България, а тук те се купуват на извънредно преференциални цени ", изясни проф. Михайлов.

„ На последващо място - от нас се изисква ние доста добре да оценим осъществяваните всички медицински действия, операции и услуги в системата на опазването на здравето. Нито обществото, нито Националната здравноосигурителна каса знаят тези нормативни данни и по тази причина нямат визия какъв брой ще коства всяка намеса в региона на опазването на здравето ", уточни Георги Михайлов като едно от предложенията на левицата в областта на опазването на здравето. Той добави и потребността от действителна оценка на труда на медицинските експерти. „ Едни вземат заплати сред 50 000 и 70 000 лв. заплата, а други не могат да вземат и 1 000 лв.. Разликата е голяма ", добави още той.

Още едно от предложенията на Българска социалистическа партия в здравната сфера е обвързвано със здравни заведения в труднодостъпните и най-отдалечени местности: „ Обезлюдяват се районите в България и по тази причина ние държим доста на основаването на законови правила за понятието " предпазено лечебно заведение ".

„ Търсим отговорност на страната за специализация на младежите в стратегически, международни медицински центрове на експерти в специалности с необятен публичен отзив, каквито са кардиологията, кардиохирургия, ендокринология, онкология. Тези експерти ще могат да специализират против ангажимент по-късно най-малко 5-годишна работа в България ", изясни професорът като по думите му тази процедура е известна и в Гърция, и в Турция, и в доста други страни от Европейския съюз.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР