Цялата ни енергетика е дадена на концесия на една офшорка

...
Цялата ни енергетика е дадена на концесия на една офшорка
Коментари Харесай

ГЕРБ: Петков е дал цялата ни енергетика на концесия, далаверата Джемкорп не е прекратена

Цялата ни енергетика е дадена на концесия на една офшорка от държавното управление на Кирил Петков. Меморандумът с „ Джемкорп ” (Gemcorp) не е преустановен. Подаваме сигнал до ДАНС, Министерство на вътрешните работи и Европейската комисия.

Това оповестиха на конференция през днешния ден Десислава Трифонова, Делян Добрев и Тома Биков от ГЕРБ, съобщи кореспондент на БГНЕС.

" Далаверата за 1 милиард $ е потулена и това се потвърждава от документи ", съобщи Трифонова, която изнесе данните и продължи: Кирил Петков се е надявал да се върне на власт и три месеца е крил отчета на ДАНС, а на прикрито съвещание е взето решение, че договорът ще се приключи, само че той не е преустановен.

Цялото говорене на Кирил Петков, че меморандумът с „ Джемкорп ” е преустановен, е било единствено да ни се замажат очите. В Министерство на енергетиката е осъществявана активност по заличаване на документи за прикриване на цялата спекулация. Има опасност за националната сигурност. Ще пуснем сигнал до ДАНС и Министерство на вътрешните работи, съобщи още националният представител.

Делян Добрев заяви, че ще бъде подаден сигнал към Главна дирекция „ Конкуренция ” и основна дирекция „ Енергетика ” на Европейската комисия.

Трифонова добави, че ще желаят основаването на краткотрайна парламентарна комисия в 48-ото Народно заседание.

Призоваваме министър-председателя и министъра на енергетиката да оповестят всички документи, с които разполага държавното управление за аферата „ Джемкорп ”. Проследяваме и други министри и министерства от кабинета „ Петков ”. Следващия път ще си поговорим за Министерство на околната среда и водите, което е не по-малко затънало в схеми. Политическа партия бързат за избори, тъй като знаят доста добре какво са правили през последните няколко месеца и знаят, че и ние знаем и желаят да прекратят работата на Народното събрание, съобщи Даниел Митов.

Сагата Gemcorp - от началото до през днешния ден

БГНЕС напомня, че сагата стартира на 23 март, когато в наличието на тогавашния министър-председател Кирил Петков, тогавашния министър на енергетиката Александър Николов подписа Меморандум за съдействие с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation. Документът регламентираше съдействието сред страните по отношение на планирането и осъществяването на планове за произвеждане на чиста сила, различни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста сила, развиване на нуклеарната енергетика.

Кирил Петков побърза да се похвали, че на подписването на меморандума е участвало комерсиалното аташе на посолството на Съединени американски щати. Оказа се, обаче, че нито един представител на държавното управление на Съединени американски щати не се е застъпвал от името на Gemcorp пред който и да е член на българското държавно управление. „ Търговското аташе на посолството на Съединени американски щати не участва на подписването на меморандума с държавното управление ". Това се споделя в отговор на Американското посолство у нас до бТВ. Става дума за меморандума за 1 милиарда за чиста сила и различни източници на газ. " Нито един представител на държавното управление на Съединени американски щати не се е застъпвал от името на Gemcorp, пред който и да е член на българското държавно управление. Считаме, че изказванието за противоположното, са вследствие на неразбирателство ", се споделя още в отговора на посолството до малкия екран.

За смешка или не, навръх 1 април 2022 година излиза наяве, че подписалата меморандум с държавното управление компания Gemcorp ще бъде обект на нова инспекция от българските служби, афишира министър-председателят Кирил Петков.

Темата беше повдигната от опозицията на няколко пъти. Разследване на " Файненшъл таймс " свърза фонда с съветски олигарси.

„ Оттук нататък българските служби би трябвало да си свършат работата и аз съм го разпоредил да сме сигурни, че тези капитали са чисти, в случай че не са или в случай че има даже малко подозрение, нашето държавно управление е последното, което би поело какъвто и да е риск “, разгласи тогава Петков.

Вицепремиерът Асен Василев също разгласи, че компанията е пристигнала с представители на американското посолство, само че стана ясно, че от дипломатическата задача се разграничиха от Gemcorp.

На 20 юли 2022 година пък ден откакто краткотрайната парламентарна комисия за Gemcorp изиска чуване на министър-председателя в оставка Кирил Петков, той разгласи, че Министерски съвет е взел решение за преустановяване на меморандума с компанията.

" Днес на Министерски съвет взехме решение, че Меморандумът с Gemcorp би трябвало да бъде преустановен от министъра на енергетиката въз основата на информацията, която имахме “, сподели министър председателят в оставка.

Според него още не е еднопосочно дали е добре или зле, само че „ през днешния ден взехме това решение, тъй че тази цялата теза за Gemcorp към този момент свърши с днешното решение на Министерски съвет “.

БГНЕС напомня още, че изданието „ Файненшъл таймс “ разгласява собствен разбор за компанията Gemcorp, в който се споделя, че милиардер, подкрепян от глобения от Кремъл държавен производител на оръжие, е дал начална инвестиция на лондонски фонд, който към този момент разполага с активи за 1,2 милиарда $.

Gemcorp Capital - основана в Мейфеър капиталова компания, фокусирана върху разрастващите се пазари, продължи да реализира покупко-продажби с присъединяване на съветски държавни компании, в това число несполучлив проект за ходатайство при продажбата на имунизацията против Covid-19 „ Спутник ” V на Гана.

Капиталът, възложен от Алберт Авдолян на първия фонд на Gemcorp през 2014 година, който капиталовата група не е обявила обществено, илюстрира комплицираните и припокриващи се ползи на съветските предприемачи, които влагат активите си в Лондонското сити.

Основана през 2014 година от екип, включващ Атанас Бостанджиев, някогашен лондонски началник на съветската държавна банка ВТБ Капитал, Gemcorp започва с 250 млн. $, предоставени от компания, следена по това време от Авдолян и тогавашния му бизнес сътрудник Сергей Адониев, настояват осведомени с инвестицията.

Парите идват от осъществена от Авдолян и Адониев продажба на телекомуникационна компания, подкрепена от " Ростех " - голям държавен конгломерат в региона на защитата, чиито танкове, бомби и ракети са употребявани за нахлуване против Украйна.

Авдолян, чието присъединяване в Gemcorp завърши през 2020 година посредством мениджърско изкупуване, продължи да влага в огромни планове за естествени запаси в Русия дружно с „ Ростех ”, който изнася оръжия за над 10 милиарда паунда годишно и дава работа на 2 млн. души. Адониев приключи присъединяване си в Gemcorp през 2015 година и няма вложения, свързани с „ Ростек ”.

Авдолян поддържа също по този начин връзки с основния изпълнителен шеф на „ Ростех ” Сергей Чемезов - непосредствен другар на Владимир Путин. Чемезов е имал общ апартамент с съветския президент, до момента в който и двамата са служили в руския Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Източна Германия.

Чемезов е ръководител на благотворителната фондация на Авдолян, която работи по планове в родния район на шефа на " Ростех " - Иркутск. „ Ростех ” и Чемезов са подложени на наказания от страна на Запада от 2014 година насам.

Авдолян и Адониев не са обект на наказания. Управлявайки парите им, Gemcorp не е нарушила никакви закони. Gemcorp съобщи, че никакви пари, свързани с Чемезов или „ Ростех ”, не са били вложени в Gemcorp и че не е имала бизнес връзки с Чемезов или „ Ростех ”.

Авдолян съобщи, че като вложител в Gemcorp не е имал никакъв надзор или въздействие върху нейната активност и че всички решения са били вземани от Gemcorp като шеф на фонда. Той добави, че неговите сдружения постоянно са работили в сходство със глобите и че той не има благосъстоятелност от името на Чемезов или негови родственици, нито съставлява ползите на Чемезов.

" Познавам Сергей Чемезов не като политик, само че знам какъв [sic] човек е той. Оценявам и почитам човешките му качества и богатия му житейски опит ", съобщи Авдолян. " Той е роден в Иркутска област, където аз и моите родители живяхме дълго време. Семействата ни се познават. "

Gemcorp съобщи, че Авдолян и Адониев в никакъв случай не са оказвали въздействие върху бизнес активността му. Фонд мениджърът добави, че е направил забележителна сложна инспекция на Адониев и Авдолян преди инвестицията им.

Адониев съобщи, че в никакъв случай не е имал близки бизнес връзки с Чемезов и дефинира връзката си с " Ростех " като " къса и незначителна ".

Той съобщи, че неговата и на Авдолян телекомуникационна компания е имала " контакти " с Чемезов и " Ростех ". " Бяхме подложени на мощен напън от страна на конкурентни съветски бизнес магнати, доста по-могъщи и авторитетни от нас. Обърнахме се към Чемезов, тъй като смятахме, че присъединяване на " Ростех " ще ни помогне да се противопоставим на този напън ", сподели Адониев.

Адониев добави, че Чемезов и " Ростех " не са били подложени на наказания в този миг и че и двамата са си сътрудничили с огромни западни компании.

Шефът на Gemcorp Бостанджиев приказва на първата капиталова среща на върха Русия-Африка в Сочи през 2019 година, на която Путин също държа тирада и подписа няколко покупко-продажби с африкански водачи. Бостанджиев и различен представител на Gemcorp бяха измежду дребното на брой представители на западни компании, които приказваха в панелите на конференцията.

Gemcorp заяви, че на конференцията в Сочи са участвали доста интернационалните делегати и няколко нейни африкански клиенти, в това число държавни глави.

По време на срещата на върха подкрепяният от страната Руски център за експорт разгласи, че ще започва търговски механизъм, ориентиран към Африка, на стойност 5 милиарда $, който ще бъде ръководен от Gemcorp и подкрепяните от страната банки VEB и Сбербанк.

Gemcorp съобщи, че инструментът, подписан с съветските банки, които понастоящем са под наказания, в никакъв случай не е бил задействан, защото не е достигнал до стадий на проектодокументация или подробни договаряния.

След напускането на Авдолян, предходната година Бостанджиев написа писмо до министъра на опазването на здравето на Гана, в което предложи страната да се достави с съветската ваксина против коронавирус „ Спутник ” от към този момент глобения Руски фонд за директни вложения. По това време Кремъл подхващаше дипломатически стъпки за популяризирането на „ Спутник ” по света като опция на западните ваксини.

Обсъжданията, свързани с продажбата на ваксини „ Спутник V ” на Гана, са били по искане на държавното управление на страната, съобщи Gemcorp, и в никакъв случай не са били приключени. Компанията съобщи също, че дейностите ѝ в Русия, които съставляват дребна част от цялостния ѝ бизнес, по никакъв метод не са били необикновени или повлияни от вложенията, които е получила от съветски предприемачи. Министерството на здравеопазването на Гана не отговори незабавно на настояването за коментар.

Преди мениджърският екип на Gemcorp да изкупи Авдолян през 2020 година, един от фондовете на капиталовата компания е дал заем на сдружение, следено от Авдолян, с цел да влага в план за полутечен природен газ в Далечния изток на Русия.

След излизането на Gemcorp от заема през 2021 година планът за полутечен природен газ получава финансиране от Новикономбанк - банката на „ Ростех ”, която в това време е сложена под интернационалните наказания след нахлуването на Русия в Украйна. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР