Цялата му тераса е окичена със слънчеви панели, а пари

...
Цялата му тераса е окичена със слънчеви панели, а пари
Коментари Харесай

12 години на безплатен ток го кара! Бай Васил от Пловдив - иноваторът!

Цялата му тераса е окичена със слънчеви панели, а пари за ток не е давал от 12 години, тъй като самичък си го създава – това е пенсионерът инж. Васил Владиков от Пловдив.

Завършил е електроавтоматика в Германия и споделя, че няма нещо, което да си е наумил и да не е станало.

За съседите си той е същински чешит, от дълго време се отказал да употребява услугите на Енергото и почнал да създава самичък нужната му електрическа енергия от слънцето, описа той пред Българска национална телевизия.

Започнал производството с един панел от 10 вата и последователно ги увеличавал, с цел да доближат през днешния ден 40. Те са на балкона му в жилищния блок в регион " Тракия " и създават 1000 вата.

" Достатъчни ми са за готвене, къпане, за телевизия и всичко останало в семейството ", споделя инж. Владиков.

За да направи панелите, спестявал пари от пенсията си в продължение на три години. Така съумял да купи цялото съоръжение. Ползвал ток единствено денем, а вечер е на режим. Пресметнал е какъв брой сила му би трябвало и не си разрешава да влиза в преразход.

" Включвам си тока за готвене. И се стоплям към тендежерата ", споделя инж. Владиков.

Помни сметките си отпреди години: " Днес никой не знае, че в миналото токът е бил 1 стотинка ", връща лентата той и добавя, че не помни в миналото електричеството да е било толкоз скъпо, колкото сега.

Твърди, че пенсията му стига и животът го е научил на най-важното. Не му липсва нищо друго, с изключение на умрялата му брачна половинка.

Инж. Владиков през днешния ден има нова цел. Отново купува елементи за нов план. Иска да сътвори генератор за безвъзмездна сила.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР