Цялата държава в момента е на ротационен принцип. Службите много

...
Цялата държава в момента е на ротационен принцип. Службите много
Коментари Харесай

Проф. Николай Радулов: Цялата държава в момента е на ротационен принцип

„ Цялата страна сега е на ротационен принцип. Службите доста от дълго време са овладени – от среди, близки до ГЕРБ и това няма никаква смяна. Опитите на Политическа партия да конфигурира там някакви хора са несполучливи. Това е политически и експертен наивизъм. “ Това мнение изрази проф. Николай Радулов, специалист по национална сигурност, народен представител в 46-ото и 47-ото Народно събрание, оглавявал една от парламентарните комисии за надзор над службите за сигурност.

Той разяснява анулираното председателство на ротационен принцип в парламентарната комисия за надзор над службите за сигурност, откакто пристигна ред на „ Възраждане “.

„ Сигурно е, че всеки член на тази комисия може да повдига каквито въпроси желае. Отделно всеки народен представител има правото да участва на съвещанието на комисията, само че без право на глас “, изясни той.

Радулов намира доводите, че ръководенето на тази комисия от едно или друго лице може да докара до приключване на класифицирана информация или до външнополитически проблеми за „ страшна нелепост “.

„ Тези комисии не оказват безусловно никакъв надзор върху специфичните служби, безапелационен е Николай Радулов. По думите му, даже при огромни неуредици в службите комисиите в Народното събрание сега не могат да вземат решителни ограничения.

„ Идеята е тези комисии да не разрешат специфичните служби да се трансфорат в бухалка. Така че малко повече компетенции във връзка с битието и метода на деяние на ръководителите на специфичните служби не би било ненужно “, разяснява специалистът и добави – в някои страни таман с цел да се предотврати злоупотребата от страна на властимащите, подобен вид комисия се дава на опозицията, само че у нас това е било счетено за прекомерно коренно. “

Злоупотребява се с приказките за ротацията в тази комисия, а цялата страна сега е на ротационен принцип, уточни специалистът.

Източник: БНР

Още вести четете в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР