Цялата държава и всички институции са максимално мобилизирани и считам,

...
Цялата държава и всички институции са максимално мобилизирани и считам,
Коментари Харесай

Министър Стоянов: Очакваме да бъдем приети в Шенген през декември

Цялата страна и всички институции са оптимално мобилизирани и смятам, че ще реализираме нужния резултат през декември тази година. Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов пред български публицисти във връзка на упованията България и Румъния. Той е в Брюксел на изключителна среща със своите сътрудници от Европейски Съюз.

Според мен срокът до края на декември е безусловно действителен, ще създадем всичко допустимо, взаимно с Испания, декември да бъде подложен въпросът за приемането на България и Румъния в Шенген, уточни министърът. Той означи, че на 4 октомври следва посещаване на премиера Николай Денков в Австрия. Очакваме там да получим въпроси, на които ще дадем отговори, ще изслушаме причините на австрийската страна и ще изложим нашите причини, добави той.

България следва да бъде призната в Шенген, това ще даде мощен, явен и позитивен знак за единството на Европейски Съюз, до момента в който сме изправени пред сериозен проблем по линия на сигурността, разяснява Стоянов. Той заяви, че през днешния ден е разговарял по този въпрос със своите сътрудници от Австрия, Испания, Румъния и Гърция.

Категорично декларирам, че имаме поддръжката от всички, разчитаме доста на испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз, съобщи Стоянов. Той добави, че на 10 октомври следва посещаване у нас на ръководителя на австрийския парламент. Ще създадем всичко допустимо да променим позицията на Австрия и Нидерландия за приемането ни в Шенген, заключи министърът.

Стоянов разясни, че съгласно него с Нидерландия „ нещата са по-изчистени “, тъй като са подхванати предстоящите от Хага промени. По неговите думи България е изправена пред извънредно тежък и сериозен миграционен напън. По негови данни от началото на годината нашата страна не е позволила към 160 хиляди опита за нелегално прекосяване на границата. Той посочи, че предходната година броят на тези опити е достигнал 100 хиляди.

Няма по какъв начин при подобен невиждан напън някой да не успее да премине българската граница по някакъв метод. Преви усещане, че внезапно е паднал процентът на българите, които транспортират и провеждат мигранти в България, съобщи Стоянов. По неговите думи главно причинителите са от Полша, Украйна, Молдова.

Министърът означи, че Министерство на вътрешните работи стартира да реализира поставените цели със доста увеличение на броя на недопуснатите на самата граница противозаконни мигранти за сметка на задържанията навътре в страната. Хубавото е, че през последните седмици вследствие на доста интензивни диалози с турската страна, както и подхванатата метаморфоза на границата, има към този момент забележителен спад на опитите за незаконно прекосяване. Надявам се, че в случай че продължим в този дух, сме на верния път, уточни Стоянов.

Той добави, че европейската гранична работа „ Фронтекс “ оказва доста сериозна поддръжка на България, като сега има към 170 нейни чиновници на българската граница и се планува този брой да бъде повишен. Според нас имаме потребност и от финансова помощ. Благодарни сме на това, което са ни дали и допускам, че ще бъдат отпуснати спомагателни средства, добави министърът.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР