Цялата държава е блокирана за Коледа заради епидемия.Училищата не работят,

...
Цялата държава е блокирана за Коледа заради епидемия.Училищата не работят,
Коментари Харесай

Страх от ваксини? Вижте първо колко деца уби епидемия от дребна шарка на Самоа

Цялата страна е блокирана за Коледа поради зараза.

Училищата не работят, националните изпити са отсрочени, църквите към момента са отворени, само че в случай че се наложи, вярващите ще бъдат призовани да не се събират в тях. На всички до 17-годишна възраст е неразрешено да се появяват на обществени места.

Всички семейства, където има неимунизирани, би трябвало да окачат червени флагове на вратите, с цел да ги откриват по-лесно екипите, ваксиниращи от врата на врата. За 48 часа е въведен комендантски час и наложително имунизиране.

Това не е сюжет за обучение при положение на някаква нелечима болест, а действителното състояние в Самоа от ноември насам.

 Страх от ваксини? Вижте първо какъв брой деца умъртви зараза от дребна шарка на Самоа
© Associated Press

Правителството в тази тихоокеанска страна не съумя да спре намаляването на каузи на неимунизираните против морбили и да се пребори с пропаганда в обществените мрежи, че ваксинирането било рисково за децата.

Резултатът е, че на откъснатия в Южния Пасифик архипелаг с към 200 хиляди души население за броени седмици от началото на октомври насам се разболяха над 4500 души и починаха над 60. В множеството случаи умрелите са деца до 5 години.

Властите настояват, че в навечерието на рецесията равнището на имунизиране е паднало до към 55%. За да е несъмнено, че съвсем няма да има случаи, равнището би трябвало да е над 90%, а най-добре и над 95%.

" Децата ни и народът ни в никакъв случай няма да бъдат ваксинирани против каквато и да е бъдеща зараза, до момента в който не реализираме съвсем 100% покритие на имунизирането. Това е единствената противоотрова ", съобщи наскоро министър председателят Туйлаепа Салиле Мелиелегаои. Обикновено, с цел да подейства имунизацията, са нужни сред 10 дни и две седмици.

 Страх от ваксини? Вижте първо какъв брой деца умъртви зараза от дребна шарка на Самоа
© Associated Press

УНИЦЕФ изпрати 110 500 ваксини в страната, а Нова Зеландия и Австралия - медикаменти, медицински екипи и съоръжение, до момента в който самите новозеландци се борят с това заболяване. Тонга и Фиджи също оповестиха изключително състояние през октомври, с цел да спрат болестта. На Фиджи анулираха спортните надпревари до януари, с цел да не се събират хора, само че и двете страни имат над 90% имунизирани и нито един смъртен случай.

Според Световната здравна организация управляващите в Самоа даже не знаят какъв брой съществено е било ситуацията - имунизирането е обхванало едвам 31%. Само за две седмици от средата на ноември формалните смъртни случаи скочиха над 10 пъти. На архипелага едвам преди 4 години бяха имунизирани над 84%.

Властите на Самоа упрекват за незадоволителното имунизиране суматохата, провокирана от клюки около гибелта на две бебета предходната година, откакто им е дадена ваксина. Докато течеше следствието, имунизационната стратегия на страната бе спряна. После се оказа, че гибелта е породена от погрешно разбъркване на други лекарства. Сега пък плъзнаха изказвания, че нямало потребност от имунизиране, тъй като признаците изчезвали, в случай че пиеш чешмяна вода. Има и външни антиваксър фактори със обилни финансови средства като Робърт Кенеди младши (син на едноименния погубен през 1968 година министър на правораздаването и основен прокурор на Съединени американски щати, както и племенник на убития през 1963 година президент Джон Кенеди), който през юни посети Самоа.

 Страх от ваксини? Вижте първо какъв брой деца умъртви зараза от дребна шарка на Самоа
© Associated Press

Доктор Хелън Петусис-Харис, епидемиолог от Университета на Оуклънд, споделя, че дребната шарка е проникнала през дребни общности, където ваксинирането внезапно е намаляло. " Не мисля, че се реагира по най-подходящия метод на тази рецесия. Защото ние всички знаехме за опцията или вероятността това да се случи и по този начин е от много време. "

Морбили се предизвиква от вирус и може да провокира съществени затруднения, в това число пневмония и мозъчно инфектиране. От своя страна това може да нанесе тежки и смъртоносни увреждания, изключително при дребните деца.

Според СЗО през предходната година инфектираните по света са били съвсем 10 милиона, а жертвите - повече от 140 00, огромното болшинство от тях са били деца. За 2019 година обстановката ще е още по-тежка главно поради епидемията от морбили в Демократична република Конго, където цивилен спор пречи на медицинските екипи да имунизират. Само тук инфектираните са повече от четвърт милион, а жертвите са над 4500 души, което е повече от умрелите от ебола.

Очакванията, основаващи се на предварителни данни до ноември и компютърни модели на СЗО и американския Център за надзор на заразните болести, са, че броят на инфектираните през 2019 година евентуално ще е 3 пъти по-голям. От 10 години равнището на имунизиране е в застоялост, а докладваните случаи на инфектирани са най-високите от 2006 година насам. СЗО изяснява, че най-малко 95% ваксинирани би трябвало да има в обществото, с цел да няма епидемии. Световният индикатор е 86% при децата за даването на първата доза и под 70% за втората.

 Интензивното поделение в Апия, основният град на Самоа, има единствено 4 кревати.
© Associated Press

Интензивното поделение в Апия, основният град на Самоа, има единствено 4 кревати.

Проблемът с ваксинирането против морбили е единствено върхът на айсберга, споделя проф. Хайди Ларсон, шеф на плана за доверие към имунизациите към Лондонската школа за хигиена и тропическа медицина. Тя напомня, че дребната шарка е най-заразното от всички болести, които могат да бъдат предотвратени с имунизиране. Случващото се би трябвало да подейства като тревога за усилване на отбраната против бъдещи огнища, добавя Ларсон.

Доктор Кейт О`Брайън, шеф на СЗО за имунизациите, споделя, че едно от най-хубавите средства е да се увеличи публичното доверие към имунизирането. " Антиваксърските известия не са нещо ново, разликата са новите принадлежности, посредством които шепа хора в периферията на обществото съумяват да ги популяризират и то с рекламация, че те дават точната информация, което не е правилно. Много сме загрижени от съществуването на толкоз хора, отричащи науката, от дезинформацията, от ниското равнище на дарба на фамилиите, публичните водачи и даже на политиците да създадат разлика сред акуратна научна информация, потвърдената информация и тези изцяло неправилни изказвания. "

В дребни страни като Самоа битката е сложна и поради оскъдната здравна инфраструктура. Когато епидемията избухна, имаше дни, в които в болничното заведение в столицата Апия са идвали по повече от 200 нови пациенти. Интензивното поделение има 4 кревати, сега 14 деца са на изкуствено дишане.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР