Цяла улица се разцепва заради пропадащи тръби. Казусът е от

...
Цяла улица се разцепва заради пропадащи тръби. Казусът е от
Коментари Харесай

Улица под риск: Канализация на 7 г. в Козлодуйско пропада

Цяла улица се разцепва поради пропадащи тръби. Казусът е от козлодуйското село Крушовица, където хората живеят в боязън от дупките и всеки ден си задават въпроса къде отива водата при дъжд.

Става дума за воден цикъл, построен през 2013 година В сектор от половин километър пропада асфалтът. На места процесите са по метър дълбоки. Селото е с над 1500 души население.

Иван Димитров, който живее на тази улица изясни, че с подръчни материали са обозначили проблематичния сектор. По думите му дълго чаканата канализация им предизвиква единствено проблеми.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него планът не е изпълнен вярно: „ Помня по какъв начин сложиха тръбите изпод – единствено ги подложиха, без никаква секта, на голата земя. Запълваха окопа със земя, която тъпкаха с екскаватор, а имаха валяк “.

Милен Циковски мери, че дупката е към 40 см. „ Улицата е водосборна. При мощен дъжд улицата се трансформира в река. В горната част на селото има слягане, получава се фуния и има празнина от над метър. Лично аз съм следил по какъв начин водата влиза в тази празнина, а това може да компрометира сградния фонд и да се получа опустошения на къщите “, добави той.

Хората се тормозят по какъв начин в тези условия ще се прави снегопочистването на улицата.

Кметът на село Крушовица Илия Илиевски уточни, че по правосъден път би трябвало да се потърси отговорност на компанията реализатор. „ Ние, като кметство, сме подали една тъжба през 2019 година до Община Мизия, че секторът е злепоставен “, посочи Илиевски.

Снимка: btvnovinite.bg

Експертът в Община Мизия Владимир Младенов добави, че оттогава до в този момент са изпратени две нотариални предложения до компанията реализатор. Той посочи, че гаранцията на сектора е 10 година, т.е. до 2025 година

„ Чакаме нужните периоди, тъй като от общината нямаме финансовите средства, с цел да предприемем ремонтни действия по цялата дължина на улицата. Нас ни тормози фактът, че има кухини под самия бетон “, уточни Младенов.

Кметът на Община Мизия Валя Берчева добави, че точно гаранционият период е спънка, с цел да се стартира работа по отстраняването на казуса.

„ Влизам в ситуацията на жителите, само че ние би трябвало да се съобразим със законовите периоди. Пътят е в гаранция – не можем да действаме по него. Това е една от улиците от неприятното завещание, което аз одобрих преди две години. Каквото зависи от нас, ние сме го създали “, уточни тя.

Проектът е коствал към 5,5 млн. лева.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР