Цяла нощ продължи поклонението пред тленните останки на дядо Добри.

...
Цяла нощ продължи поклонението пред тленните останки на дядо Добри.
Коментари Харесай

Цяла нощ продължи поклонението пред тленните останки на дядо Добри


Цяла нощ продължи поклонението пред тленните остатъци на дядо Добри. Той ни напусна преди няколко часа на 103 години, след малко боледуване. Поклонението е в църквата в село Байлово, където цяла нощ продължаваха да се тълпят млади и по-възрастни, с цел да отдадат респект пред Живия светец или Благодетеля от Байлово, както бе именуван приживе дядо Добри.
Погребението му ще е на 15 февруари. Той посвети живота си на това да оказва помощ на хората, без да желае нещо в подмяна. Странеше от материалните неща, а всеки, който се бе докоснал до него, знаеше щедростта му. През 2000 година реши да подари всичките си парцели на църквата. Почти всеки ден Добри Добрев ходеше пешком или с рейс до София и пред вратите на храм-паметника „ Свети Александър Невски “ или църквата „ Свети Седмочисленици “ и събираше в една пластмасова чаша пари, които по-късно даряваше до стотинка. Дядо Добри бе считан за един от най-висшите морални образци в България в днешно време.
Добротата, скромността му, аскетският метод на живот и дълбоката му благотворителност се възприемаха от мнозина като извънреден духовен модел в актуалното ни общество. Заради лишенията, на които се подлагаше, мощната религия в положителното, чистите си и откровени дейности и вярата, която даваше на обезверените, дядо Добри бе почитан от всички. Живееше в последна беднотия, с цел да оказва помощ на православните храмове. Въпреки напредналата си възраст интензивно се включваше и в реставрациите на църкви. Тялото на дядо Добри бе изложено за поклонение в църквата в село Байлово, която бе отворена цялата нощ.
Днес ще се отслужи упокойна литургия и поклонението ще продължи през целия ден.

Дядо Добри е роден е на 20 юли 1914 година в село Байлово. Баща му умира в Първата международна война и майка му отглежда сама децата си. Благодетелят споделяше, че не помни детството си и ученическите си години. Жени се през 1940 година – време, в което България взе участие във Втората международна война. При една от бомбардировките над София снаряд пада наоколо до него и съвсем го лишава от слух. С жена си има четири деца, две от които надживява.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР