Цяла Европа е скована от сибирския студ от неделя. Най-малко

...
Цяла Европа е скована от сибирския студ от неделя. Най-малко
Коментари Харесай

Ледената вълна скова цяла Европа

Цяла Европа е скована от сибирския мраз от неделя. Най-малко 10 души станаха жертви на студа през последните три дни.

Ледените температури от минус 10 се усещат като минус 18 поради североизточния вятър, който идва от Русия, отбелязва френският „ Фигаро “ в преглед на времето в Европа.

Двама бездомници са открити мъртви във Франция , управляващите отвориха приюти с повече от 3100 места.

В Белгия , където се чака температурите да паднат до минус 10 и даже минус 15 градуса през нощта против четвъртък, кметът на Етербеек, един от 19-те региона на Брюксел, заповяда всички бездомници, които отхвърлят да отидат в приюти, да бъдат „ задържани административно “ и изпратени на топло поради огромния риск за живота им. Десет души бяха признати в дом за краткотрайно настаняване, без да се постанова да бъдат задържани.

Най-ниската температура в Швейцария – минус 28,3 градуса, беше измерена в прохода Офен, кантона Гризон на югоизток, на височина 1970 м. На височина под 1000 м студът стигаше до минус 15,6 градуса в североизточната част на страната.

В Италия тъничък сняг покри улиците на Рим за пръв път от 6 години. Училищата останаха затворени. Кметството отвори в неделя вечерта три станции на метрото и един трен за бездомниците. Във Венето, на височина 1768 м, през нощта в неделя бяха регистрирани рекордните минус 40 градуса поради характерния микроклимат там.

В Германия през идващите дни термометрите могат да паднат до минус 20. На най-високия връх в страната Цугшпице (2962 м)  бе минус 27 градуса. В Берлин, където бездомните хора са към 3000, се чака препълване на приютите съгласно локалното радио RBB.

Сняг натрупа и в Източна Англия . До сряда е разгласен сигнален код за огромен мраз. Според синоптиците тази седмица може да стане най-студената от доста години насам.

В Австрия живакът слезе до минус 23 градуса покрай Залцбург, а Дунав се заледи тук-там.

В Румъния 65-годишен мъж беше открит мъртъв на открито в северната част на страната. Заради снеговалежа бяха спрени влаковете. Училищата в Букурещ и още няколко региона на страната останаха затворени.

И в Хърватия , на Адриатическото крайбрежие, заваля сняг – рядко събитие. Температурите паднаха до минус 20 в най-високата точка връх Велебит. В Загреб беше минус 10. Част от учебните заведения бяха затворени, времето провокира усложнения за придвижването в центъра на хърватската столица.  

Ледената вълна в Дания , наречена „ Сибирската мечка “, ще доближи най-ниските си стойности в четвъртък, когато се чакат минус 17 градуса.

В Швеция студът беше сред минус 5 в Стокхолм до минус 20 в ски курорта Йостерсунд. Снегът обърка през вчерашния ден трафика на летището в Стокхолм, в западната част на страната бе блокирано придвижването на влаковете.

Четирима души да умряли в Полша от петък вечерта до през вчерашния ден. С това броят на жертвите на студа от ноември насам доближи 48 души по данни на управляващите. Температурите паднаха до минус 26,6 градуса през нощта в неделя.

Три са жертвите на студа в Литва през последните три дни съгласно осведомителната организация Балтик нюз сървис. През уикенда студът доближи минус 24 градуса.

В Москва и Централна Русия приказват за „ необикновен мраз “. През деня се „ затопля “ до минус 14, пред нощта се вледенява до минус 24. Синоптиците занапред чакат пик на студа.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР