Цяла България се гордее с постижението на Нургюл Салимова. Ние

...
Цяла България се гордее с постижението на Нургюл Салимова. Ние
Коментари Харесай

Ректорът на Стопанската академия в Свищов предлага стипендия и безплатно обучение на Нургюл

" Цяла България се гордее с достижението на Нургюл Салимова. Ние сме още по-горди, че тя избра точно нашето висше учебно заведение за образованието си ". Това сподели пред БНР проф. Мариана Божинова - ректор на Стопанската академия в Свищов, където тази година Нургюл Салимова ще бъде първи курс в компетентност " Маркетинг ".


Имаме основана академична фондация, която подкрепя изявените ни студенти както в региона на образованието, по този начин и в спорта, уточни тя. По думите й това става с решение на УС на фондацията, а ръководител е ректорът на Академията.

Висшето учебно заведение ще отпусне стипендия на Нургюл. Още при започване на септември УС ще се събере и моето предложение ще бъде да подпомогнем Нургюл, добави проф. Божинова и уточни:

" Има доста неща, които могат да бъдат направени във връзка с тези " златни деца ", които ние не би трябвало да губим. Такава е дългогодишната политика на нашата Академия. Моите оферти ще бъдат да поемем всички семестриални такси за 4-годишния курс на образование на Нургюл, също специфични стипендии, безвъзмездни учебници и материали, както и опция за самостоятелен проект на образование. Ще обсъдим и други награди. Ще чакаме Нургюл Салимова на тържественото разкриване на образователната година - персонално да получи тези награди. Искам да добявя, че откакто тя към този момент се е записала и към този момент си е платила първата семестриална такса - аз ще й върна сумата от мои персонални средства и ще покрия тази първа семестриална такса, която е платила ".

Това са първенци, които желаят да бъдат първенци и в образованието, уточни ректорът на Стопанската академия. По думите й това са виновни, упорити, прелестни български младежи, които са почтени жители на България. Ние по всевъзможен метод би трябвало да ги съхраним и да ги запазим да се състезават за нас, безапелационна е тя.

Проф. Божинова уточни още, че във висшето учебно заведение имат научен музей със специфичен ъгъл, който непрестанно се обогатява с достижения на изявени студенти - спортисти. Такова място в този момент ще отделим и на Нургюл, означи тя.

Новата огромна звезда на българския шахмат - момичето, което провокира същински гърмеж от социална съпричастност – Нургюл Салимова, се завръща на следващия ден в България след фурора, който беляза класирането й на второ място на Световната купа за дами. 3-ти ден присъединяване й в Баку е измежду най-коментираните тематики в страната. " Втора на шампионата, само че първа в сърцата ни " - написаха нейни правилни почитатели в обществените мрежи.

Класирането за финала на второто издание на Световната купа по шахмат при дамите е най-значимото достижение в кариерата на 20-годишната Нургюл Салимова. Нещо повече - в Баку тя извърши същински героизъм, явявайки се за присъединяване в шампионата сама. Подвиг, който провокира вълна от съпричастност от целия български народ. С класирането си в Баку Салимова си обезпечи присъединяване в шампионата на претендентките за международната купа, който ще се организира през април идната година в Торонто. Безспорно този триумф я изстреля на международната сцена. Сега прожекторите са ориентирани към нея, споделя Диян Костадинов, който е притежател на златен олимпийски орден по шахматна комбинация, 3-кратен първенец за Световната купа и бронзов медалист от Световно състезание.

Към триумфа си в Баку Нургюл Салимова решително върви от мига, когато е открит нейният гений, а тогава тя е била едвам 6-годишна. През 2009 година големият й капацитет е видян от бургаския треньор Живко Жеков. Той стартира да работи с нея от 2013 година. За съдбовната среща, както и по тази причина, което следва пред надареното ни момиче приказва Живко Жеков. Самият той споделя, че от дълго време не е единствено треньор на Нургюл, той е част от нейното семейство.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР