Цяла България без област Кърджали е в тъмночервената зона със

...
Цяла България без област Кърджали е в тъмночервената зона със
Коментари Харесай

Цяла България без Кърджали – тъмночервена

Цяла България без област Кърджали е в тъмночервената зона със заболеваемост над 500 на 100 000 население.

В множеството области цифрите са два и три пъти над 500 на 100К. Средната заболеваемост за страната се повиши на рекордните 1 582 инфектирани на 100 000 души.

В Националния център по заразни и паразитни заболявания, посредством секвениране, са оценени 234 клинични проби на ковид. Те са взети от пациенти с COVID-19 в интервала 03-13 януари.

При 129 (55.1%) проби се откри вирусен вид Омикрон, а при 105 (44.9%) – разновидността Делта. Най-голям брой от случаите на новия вид са засечени в град София. На второ място се подрежда Стара Загора.

Очаква се напълно скоро да има и нови благоприятни условия за избор на ваксина, съобщи шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов – така наречен „ приспособени препарати ”.

Такива, които да бъдат с по-сериозна резултатност по отношение на актуалните разновидности на вируса. Едната посока е да се създаде едновалентна ваксина, която да бъде ефикасна по отношение на разновидността Омикрон, съобщи той, представен от Нова телевизия.

Предстои и утвърждение на ЕМА за две медикаменти против COVID-19 – на Merk и Pfizer. Те ще са във тип на таблетки, които се одобряват в първите дни след заразяването, с цел да предотврати тежко протичане.

Засега обаче в страната ни има единствено доставки на моноклонални антитела за лекуване на по-сериозните случаи на инфекцията.

България разполага и с задоволително налични ваксини от всички утвърдени препарати, добави Богдан Кирилов.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР